субота, 15. септембар 2012.

Nekorektna politička korektnost

Reči poput: urbano, civilizovano, politički korektno, tolerantno i demokratski, toliko su rabljene, uglavnom u pogrešnom kontekstu, da sam postala alergična na njih. Možda to ima veze još s vremenom "Urbane gerile", pank bendom koji je pokušao da unese nešto novo u prestoničku muziku (samo beogradsku, Srbija je verovatno bila mnogo seljoberska za njih). S izuzetkom Arsenijevića, foliranta od glave do pete, spolja kao i iznutra, članovi su ljudi koji su kasnije nastavili da se razvijaju u skladu sa svojim interesovanjima i uglavnom uspeli u tome. Kad sam prvi put čula naziv, svideo mi se. Međutim, gde su te pesme, koja je to muzika, šta su uradili... Ništa. Od tog vremena reč "urbano" počela je da mi zadaje muke, a sad mi se kosa digne na glavi kad je čujem - uglavnom je koriste oni koji nemaju ništa drugo da ponude osim "taštine praznine", pa 'ajd sad, neka bude da je to - urbano. 

Sličan je slučaj i s "civilizovanim", najčešće u sintagmi "civilizacijski tokovi". Ko nije u "civilizacijskim tokovima" veze nema sa životom. On je primitivan, nepismen, ružan, glup i - Srbin. Ne dao bog (namerno koristim malo slovo iako nije pravopisno ispravno, ali nisam vernik i ovo je moj blog) da u bilo kom kontekstu pomenete da ste srpskog roda, odmah ste nacionalista. Posle rasprave koju sam imala u komentarima na jedan moj post, Anonimni se javio preko mejla i nastavili smo prepisku (poštovaću želju Anonimnog da ostane anoniman). Rasprava nam nije "jarka i žarka" kao na blogu, oboje smo vrlo civilizovani (možemo mi to), ali mi je simptomatičan njegov komentar na poreklo: on je 100 % Hrvat, a ja sam jednom šesnaestinom Nemica. To ga je mnogo začudilo budući da sam "srpski nastrojena". Zamolila sam ga da mi to pojasni - da li je to neka mana ili je vrlina, i uopšte, šta to u stvari znači? Da li je takva kvalifikacija rezervisana za nenormalne? Ili sam se rodila kao nacionalista budući da sam se rodila kao Srpkinja? Odgovorio je da bi bilo bolje da mi je prababa Ruskinja, ali Nemica... Šta da radim, na poreklo ne mogu da utičem. Da su me pitali, izabrala bih da budem kraljica Danske, ali eto... tu sam gde jesam i to sam što jesam. Ta glupava fascinacija svime što je "stransko" najduhovitije je prikazana kod Gogolja, kad jedan od njegovih junaka u "Ženidbi" kaže kako "u Italiji svi govore italijanski, i najobičnije seljančice". Na to se njegov sagovornik čudi i komentariše nešto u stilu: "E, to ti je civilizacija!"

Šta reći o političkoj korektnosti i toleranciji kad postanu svoje suprotnosti? Kao da su karikature same sebe. Politička korektnost postala je toliko ograničavajuća i zadrta, da je vrlo nekorektna prema slobodi izražavanja. Ko ima nameru, može i zarez da protumači za politički nekorektan. Evo, na primer, ispalo je da je politički nekorektno Cigane nazivati - Ciganima. Da sam kojim slučajem Ciganka, mnogo bi me vređalo da budem - Romkinja. Na njihovom jeziku (ciganskom ili romskom, birajte izraz koji vam se više dopada), Rom znači - čovek. Pobogu, onda Romi znači - ljudi. A šta bi drugo mogli da budu? Izuzev što su Cigani i što treba da se ponose svojom kulturom koja traje nekoliko hiljada godina.
Politički je nekorektno kad nas nazivaju Srbijancima, i o tome zaista može da se raspreda (uradila sam to na više mesta, nadugačko i naširoko, s istorijskim činjenicama i jezičkom analizom; ne mogu više), ali o tome niko ni slovca. To je najveći razlog zašto verovatno više nikada neću otići u Hrvatsku - da odem da letujem, ostavim pare i nerviram se što me non-stop vređaju, umesto da se odmorim i uživam. Ubeđena sam da bi Hrvati (Hrvaćani, po analogiji sa Srbijanci), kad bi im se objasnilo, prestali da koriste taj višestruko negativni pridev, ali ovako - ne znaju ni otkud to i misle da je ispravan jer nikakav drugi i ne slušaju na TV-u, čitaju po novinama... Naravno, ima tamo javnih ličnosti koje su jezički potkovane, istorijski svesne i "politički korektne", pa koriste reči srpski i Srbi umesto srbijanski i Srbijanci, poput Igora Mandića i Mani Gotovac. Verovatno ih ima još, iskreno se nadam, ali navodim samo njih dvoje na osnovu knjiga koje su napisali.

A tolerancija i demokratija? Nije to više ono poštovanje različitosti i uspostavljanja poretka na osnovu mišljenja većine. To je ono kad ti bombarduju kuću, a ti se smeškaš i kažeš: "Shvatila sam lekciju. Od sutra sam tolerantna i poštujem demokratiju." Tolerancija i demokratija imaju veze s Klarkom, Olbrajtovom, Kušnerom... Ko si ti da staneš na put Klarkovom dobijanju koncesije na rudnike ili da baciš sumnju na kosovske akcije telefonije koje su u rukama drugo dvoje? Milosrdno su ti pokazali da je to no-no. Albanci? Da, čoveče, oni su odličan alibi - za takve ekonomske planove (nažalost, jednim delom su i ratni) potrebna im je nova država i, baš zgodno, sve se lepo poklopilo. Ruku na srce, dok te bombarduju ti još uvek samo pretpostavljaš, sumnjaš... da je to - to, ali se kasnije uveriš da je sve na svom mestu. Osim tvoje kuće.
Naravno, smeškaš se i zato što samo Amerika ima pravo da bude demokratska zemlja u kojoj vlada tolerancija. Svi ostali su zatucani. Zato, ako kancelarka Klinton otvoreno pozove na ubistvo i linč (za Gadafija), onda je to demokratski, a kad to isto učini Bin Laden, onda je to - govor mržnje. Što se mene tiče, oboje su primitivci, s tim što debelguza gospodža "ima pravo i unapred i unazad", i pre nego što otvori usta, a Bin Laden nema nikakvo pravo. Nikad. Doduše, pokojni je. Kad bi sad Ahmadinedžad, na primer, došao u posetu Americi i rekao: "Uhvatite je, živu ili mrtvu, svejedno", ne bi ni mogao da izađe iz zemlje, pa ne bi bio ni u prilici da uživo posmatra hvatanje i egzekuciju koju je naredio. U čemu je razlika? Ona je Amerikanka, pa da. Ne bi trebalo da smetnem s uma aksiom da je Amerika božja ruka na Zemlji.

Dakle... znači... nisam politički korektna, ne razumem razliku između tolerancije i demokratije na jednoj strani i razbojništva na drugoj, tražim novo značenje reči urbano, i samim tim, nisam ni civilizovana. Ovaj opis baš mi se dopada.

18 коментара:

  1. Изузетан текст, одлично запажање. Није реч о толеранцији (трпељивости) и демократији већ о двојним стандардима, и покушајима "савијања кичме" "малим" народима. Нажалост, понесена европејством, и обећаном бољом будућношћу, а изнурена ратом и страдањем, већина не примети апсурде на које указујете у овом тексту. Но, све је више оних који виде, а то пружа наду.

    ОдговориИзбриши
  2. Sećam se teksta, ali nisam ispratio prepisku sa Anonimnim.Veoma uzbudljivo! :)))
    Odrednica "Urbano" je odavno izgubila smisao u tom nekom kulturološkom smislu. Rabili je i Kurta i Murta. Sada je samo pojam koji označava mesto gde ne možeš da naložiš vatru.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Đorđe, uvek ubodeš sam centar: "Sada je samo pojam koji označava mesto gde ne možeš da naložiš vatru."

      Избриши
  3. I još da dodam nešto u vezi tolerancije, demokratije i dvostrukih aršina. Pre neki dan sam bio šokiran kada sam negde pročitao šta je meni dragi pisac izjavio u jednom slovenačkom listu.

    David Albahari: “…Ako uzmemo zid koji su Izraelci podigli oko Gaze, njime su ipak zaustavili samoubilačke napade.”
    Novinarka: “Građenje zidova je ludost, isto kao i u Berlinu posle rata.”
    David Albahari: “Istina je, ali ponekad je možda potrebno, da bi se sprečilo nešto još gore.”
    (Subotnji dodatak Dnevnika, Ljubljana, str. 19, 08.09.2012)

    ОдговориИзбриши
  4. Pa ja sam prepisku skroz propustila. Živopisno. Uvek uživam kad se mišljenja "pošibaju" :)
    A na omalovažavanje reči...šta reći, kad je život postao omalovažen. To i jezik prati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prepiska na kraju ispade bolja od posta. :)

      Избриши
    2. ufff... kad sam vec spomenut ovdje da se bar javim s par rijeci... hvala sta si mi rekla, inace bi ovaj post propustio...
      kad smo pricali o porijeklu, svi moji komentari o tome su bili sala... cinjenica da si ti jednom sesnaestinom njemica zaista je nevazna... oprosti ako sam pogresno pretpostavio da ces to i uzeti kao salu, i taj komentar da si srpski nastrojena, i to da bi bolje bilo da si jednom sesnaestinom ruskinja zaista su bili samo neozbiljni komentari... bilo je ako se dobro sjecam i gorih komentara s moje strane, kao da ne reces nikom u srbiji da imas njemacke krvi jer su oni uvijek bili za hrvate a protiv srba... zaista totalne gluposti, ja to u normalnom ozbiljnom razgovoru ne bi nikad rekao... potrudit cu se da ubuduce ubacim kojeg smajlija tu i tamo, da znas da se salim...
      ako mogu sad malo i ozbiljno o tome, ja sam ogorceni protivnik brojanja krvnih zrnaca i kopanja po necijem porijeklu, zbog posla se druzim i sa srbima i sa puno ostalih, mogu sam reci, ako se jedno jutro probudim i promislim da sam bolji od nekog zato sto sam hrvat, neka me zatvore, jer nisam normalan... brojali smo krvna zrnca devedesetih i bilo je jako vazno da si od ovih ili onih, i gdje nas je to dovelo... jesmo li ista naucili?
      i zao mi je sta neces vise nikad u hrvatsku jer ne mislim da bi te vrijedjali kako ti navodis u svom postu... jos cu jednom reci, prijatelji srbi su dolazili kod mene u hrvatsku i nista im se lose nije dogodilo, dapace... ja nosim samo najbolja sjecanja iz srbije gdje sam bio nekoliko puta, sta sam ti rekao, i moji prijatelji iz hrvatske, a sad moze li neko garantirati da se nece naci kreten koji ce nesto reci, niti ja mogu predviditi za srbiju niti ti za hrvatsku...
      bio je prije nekog vremena lik koji je vozio auto sa srpskom zastavom kroz hrvatsku da dokaze kako smo svi mi ustase i mrzimo srbe, pa mu se nista lose nije dogodilo, i bio je lijepo primljen svuda, sta naravno nije nikakav dokaz da idiota nema s ove strane... ima ih i bit ce... ja sa sahovnicom ne bi trazio vraga po srbiji... a kad dodjem, dodjem skromno, postujuci svoje domacine, i do sad nisam imao nikakvih problema... dapace...
      obicnim ljudima je zapravo vec dosta ovog sranja, da oprostis na rjecniku... previse je drugih problema da bi se neko bavio s tim odakle si... i od tog pravio problem... da citiram djoleta, kojeg i slusam i izrazito cijenim, dosta je bilo...

      Избриши
    3. Uh... Nema šanse da se na kraju ne pobijemo ili se pobratimimo. Nema sredine.
      Zamisli ovakvu situaciju: Dolazim na more, prijavljujem sobu i gazda mi, na primer, kaže, sasvim dobronamerno: "Vi ste Srbijanci." Ili bih prećutala, ali bi mi tako u startu bio promašen odmor, ili bih morala da mu kažem, takođe dobronamerno: "Ja sam Srpkinja, a ne Srbijanka, iako dolazim iz Srbije." Ne bih da licitiram koji bi bio njegov sledeći korak. Toliko radoznala već nisam. U tom smislu mislim na uvrede. Samo to je dovoljno.
      Nisam htela da od naše privatne prepiske pravim post budući da si i dalje anoniman. Naravno, to je tvoje pravo.

      Избриши
  5. Orvel je još 40-tih osetio važnost jezičkih zavrzlama u manipupaciji masama. Njegovim Novogovorom svi govorimo odavno, a čak i kada prozremo neku od zamki to nas ne može spasti činjenice da smo duboko ušuškani u matrix kvazi-informacija i poluistina, bobardovani imidžima i stajlingom, zavisni od medija i interakcije sa hipnotisanom gomilom...

    Generalno - mi bukvalno živimo u laži.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prevedeno na jednostavan jezik, od ljudi mozes vrlo lako napraviti ovce... dokazano milijun puta, i to ne samo u nasim krajevima... mogao bi pisati do sutra o tome, ali cu se zaustaviti na bravo za komentar... sve je bas tako kako si napisao... drago mi je da ima ljudi koji kuze...

      Избриши
    2. Miodraže, pravo u centar.

      Anonimni, svaku ti potpisujem.

      Избриши
  6. Urbanost je pojam koji se odnosi na grad.Da bi muzika bila urbana trebala bi da bude autentična za grad(ove) jedne zemlje. Po mom (skromnom i nestručnom) mišljenju urbane muzike nas nema (ili možda ima malo da sad ne preterujem baš) jer muzičari uglavnom inspiraciju nalaze u stranim muzičkim žanrovima.

    Politička korektnost, to je forma jednoumlja. Ne bukvalnog, već tako što postavlja osnovu i definiše termine i teze.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se radi o mišljenju, tu nikakvih ograničenja ne treba da bude, a bojim se da "politička korektnost" ima tu veliku manu da voli da čeprka po mozgu. Sve ostalo je u redu.

      Избриши
    2. Da, može se tako i podeliti na političku korektnost pri stavovima, i na terminološku tj. bukvalnu. Tu takođe ima sve češćih ograničavajućih pojmova, npr:Link

      Избриши
    3. O tome da se izrazi majka i otac brišu iz dokumenata, ne znam čak ni šta da mislim, a kamoli da kažem ili napišem. :(

      Избриши
    4. To je kao predlog, da li će biti usvojeno, još se ne zna...

      Eto, dobro je što smo "zaostali", makar zbog ovakvih stvari :)

      Избриши