субота, 25. октобар 2014.

Gastroigrica

Ima tome skoro dve nedelje, Negoslava me je nominovala kao učesnika ove igrice. Isto to veče sednem ja za komp, nešto malo pišem... i sutradan sve obrišem - greškom! Malo umor, malo brzopletost... šta god da je, vidim da nije suđeno da to uradim odmah i rešim da bude onako kako treba, kad budem spremna da se tome posvetim, a ne da "odradim". Zakasnila sam, izvinjavam se, ali... neću više da se posipam pepelom po glavi. Kriva sam, tačno, nek mi Nega odredi kaznu, i - тхе крај.

Nega mi je postavila sledeća pitanja (samo da primetim - odlična, inspirativna):

1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
Moja zbirka? Ogromna! Kad god vidim neki novi začin, odmah ga isprobam, kad čujem da postoji neki za koji ne znam, ne mogu da dočekam da ga nabavim.
Začini - to je ona tanka granica između običnog i vrhunskog kuvanja, ako isključim veštine koje se stiču dugogodišnjom praksom. Ne ide svaki začin u svako jelo. Šta ide s graškom? Naravno, mirođija. A s boranijom? Naravno, peršun. A s brokolijem? Naravno, majoran. A s celerom? Naravno, timijan iliti majčina dušica. I tako redom.
Moj omiljeni začin je... ne mogu da se opredelim za jedan. Imam nekoliko, idu ovim redom: cimet, biber, bosiljak, peršun.
Najlešće koristim so i biber. Mešavine, poput vegete i sličnih stvari, ne koristim. Ako nešto treba kombinovati, to uradim sama, na licu mesta.

2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
Da ne zvučnim nadmeno, ali... moram da ispravim grešku - nije taRtar već tatar biftek. Postoji i priča zašto je to tatarski biftek. Naime, Tatari su kao nomadi stalno bili u pokretu i za hranu su se snalazili tako što su nosili sa sobom sušeno meso i povrće. Kad bi usput lovili ili otimali od onih koje pobede, to jedino presno meso do kojeg su dolazili, stavljali su ispod sedla konja, i tako ga gnječili da omekša... pa mešali s raznim začinima i jajetom... i tako je nastao tatarski biftek, pravi kulinarski delikates. 
Probala sam ga, i dopada mi se, samo što treba standardizovati ukus i način pripreme - nije svuda bio isti. Pravila sam ga nekoliko puta, a recept koji koristim dobila sam od kuvara u jednom hotelu. Svidelo mi se, zamolila sam konobara da me upozna s kuvarom, i tako sam došla do odličnog recepta.

3. Da li više verujete receptima s blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
Nisu svi blogovi isti. Ima onih kojima i naslepo verujem, a ima i onih gde svako stavlja šta stigne. Naravno, prijateljice su "zakon". Kad me počaste nečim što mi se svidi, podrazumeva se da ću tražiti i dobiti recept.

4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
Ovo je odlično pitanje! Uglavnom se rukovodim zdravim razumom, pa poštujem i pratim sezonu. Leti su tu paprike, paradajz... zimi kiseli kupus... Međutim, dešavalo se i da žestoko promašim. Na primer, prošle godine sam kupila "svež" paradajz kad mu vreme nije, očarana njegovim savršenim izgledom, ne treba zanemariti ni da mi je voda pošla na usta kad sam ga videla... toliko sam bila zadivljena da sam glat progutala i cenu (kao da ima zlatne niti)... a kod kuće je usledilo veeeeliko razočarenje. Paradajz kao da je bio od plastike. Nije imao nikakav ukus. Čak ni miris. Ništa. Samo izgled.

5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
Ukoliko je gostiju relativno malo a poznajem im ukus, trudim se da budu jela koja oni vole, i naravno nešto kao iznenađenje. Ako je mnogo ljudi ili su mi nepoznati, idem na "siguricu" - da bude raznovrsno: nešto poznato (više),  nešto manje poznato ili nepoznato (manje). I uvek su to jela koja sam već ranije pravila. Za slavlja nikad ne eksperimentišem, čak i ako sam recept dobila od prijateljice za jelo kojim me je ona oduševila. 
Trudim se da "moje" slavlje ne bude "kulinarski dosadno". U to računam isti jelovnik kod svih: za predjelo oval sa suhomesnatim proizvodima i sirom, ruska salata, supa, sarma, pečenje (ili meso s krompirom), torta i kolači. Nešto mora da bude drugačije, da me gosti ne pomešaju s nekim drugim.
Jednom sam tako za slavu, kad je u tri dana prodefilovalo kroz kuću oko 80 gostiju, spremala - svašta. Sve što mi padne na pamet i sve što sam smatrala za lepo i ukusno. Gleda me moj srednji sin, samo što nije bilo "od 'tice mleka", pa pita: "A što ti ne spremiš svečani ručak?" "Kakav svečani ručak, pa ovo je, sine, gozba! Šta je tebi svečani ručak?" "Pečeno pile i krompirići." Toliko o tome.

6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
Nekad sam za sva slavlja uvek pravila panj tortu. To mi je kao bio znak raspoznavanja, standardna poslastica. Poslednjih godina je nekad i preskočim.
Standardni jelovnik predviđen je samo za moju decu, kad dođu na ručak. Na primer, za najstarijeg sina "rezervisana" je markiza torta, za srednjeg pečeno meso i krompiri, za najmlađeg sarma zimi a leti punjene tikvice. Eto, to je neki standard. Omiljeno jelo "mog čoveka", takozvanog muža - pihtije, pravim samo za njega. I za slavu, ali samo kad ima mnogo gostiju. Ja pihtije ne jedem, a on ih jede i za sebe i za mene.

7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kad imate strance na ručku-večeri-u gostima?
Strancima, kao i našim ljudima koji ne žive u domovini, uvek spremim nešto ovdašnje. Rukovodim se time šta bih ja volela da probam da sam strancima u gostima - svakako bih, da sam u Japanu na primer, više volela da probam originalni suši ili alge, nego da mi ponude pljeskavicu s kajmakom.

8. Postoji li jelo-kolač-pecivo... koje ne uspevate da napravite?
Kad pročitate post koji se time bavi, biće vam jasno zašto nikad više nisam pravila slatko, mada sam tu i tamo bila asistent pri pravljenju.

9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
Interesantno je da su meni najukusnija jela ujedno i jela sa četiri namirnice - vranjansko tavče i ototma. Doduše, vranjansko tavče u tom slučaju mora da bude u vegetarijanskoj varijanti, bez mesa. Za tavče su potrebni: luk, pirinač, spanać i paradajz; a za ototmu: luk, spanać, pirinač i jaja. Fotke oba jela (koje sam postavila) ukusne su mi i na gledanje.

10. Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
Za prvo ne mogu da se odlučim. Slede: kolač, definitivno; ipak čokolada; svakako cezar salata; boza, gazirano piće nikad; ni pivo ni vino, alergična sam na alkohol.

11. Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?
Bogami, davala sam poslednji dinar, nije to samo hipotetički. Za čokoladu, uvek!

Poslednji deo igrice podrazumava da nominujem druge igrače, a pre toga bi trebalo da im postavim pitanja. Nominujem sve kojima je ovo zanimljivo i koji vole i igrice i kulinarstvo. Pitanja koja slede namenjena su njima.

1. Smatrate li da je spremanje hrane kreativno?
2. Vaše omiljeno jelo? Da li znate da ga napravite?
3. Koje jelo nikad ne jedete? Koji je razlog?
4. Najveći peh u kuhinji?
5. Kad ste toliko bili zadovoljni sobom zbog uspeha u kuhinji, da vam je došlo da sami sebi čestitate? Šta ste spremali?
6. Koji su vam kulinarski uzori?
7. Da li pratite kanale i emisije o kuvanju? Ako pratite, koji je vaš omiljeni gastroprogram? A omiljeni TV kuvar?
8. Da li recepte zapisujete ili sečete iz novina ili kopirate s neta?
9. Koja vam je omiljena svetska kuhinja i zašto?
10. Da li više volite slatkiše ili slaniše?
11. Kakav je vaš odnos prema ljudima koji "ne izlaze iz kuhinje" ni bukvalno ni u priči?

Prijatno vam bilo, gde god da jedete i šta god da jedete! Hrana je najveće zadovoljstvo, mnogo veća divota od svega ostalog u životu. Ko je pomenuo seks? Ma, kakav seks, to je ništa spram blaženog osećaja uživanja u mirisu, ukusu, izgledu... Što reče moja drugarica Jasmina Jovanović Verkić za ljubav: "Hoću da me on gleda kao ja burek!" Gde ćete bolji opis prave ljubavi!

1. lika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite? - See more at: http://negoslava.blogspot.com/2014/10/blogerska-gastro-igrica.html#sthash.zqtl60dt.dp

6 коментара:

  1. Ajd da ispoštujem želju autora pa da odrapim kaznu- elem, želim daaaaaaaaaaa... od prvih većih para koje dobiješ spremiš, da, TATAR, al se omaklo, dakle tatar biftekt, za ceeeeeeelu tvoju porodicu, sa sve budućim snajkama pride. Ona iz srednje škole može i da izostane.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Miljo, evo ja bih nešto rekao o ovome kao čovek koji voli hranu i kuvanje i poštuje gastronomsku pasiju kod ljudi.

    1.Spremanje hrane je umeće koje zahteva kreativnost, ali ipak postoje neka pravila kojih se kuvari-amateri moraju držati. Znam puno ljudi koji se, kao nešto, lože na kuvanje pa mi brljaju sa začinima i upropaste jelo, a misle da su skuvali nešto dobro. Ljudi smatraju da kreativnost podrazumeva neograničenu slobodu u upotrebi začina i nisu svesni da u svemu treba naći meru i da se ne gađa svaka travka sa svakim jelom. Nekada devedesetih sam kod jedne prijateljice pojeo kajganu sa origanom. :)
    2.Imam puno omiljenih jela i teško mi je da izdvojim. Od svih kolača najviše volim meso tako da su mi omiljene sve varijante pečenog mesa - svinjsko, jagnjeće, pileće i ćureće pečenje, bečke šnicle, karađorđeva, natur, pariska šnicla, roštiljski specijaliteti, kobasice, ramstek, biftek itd. Od jela obožavam podvarak, sarme, musaku,prebranac, pasulj medžganik, šardene, sarmice od iznutrica itd. Od internacionalnih kuhinja volim italijansku, azijsku, meksičku,grčku...
    3.Ne jedem kačamak. Nemam neki poseban razlog, jednostavno mi se ne dopada.
    4.Pehova se ne sećam. Mislim da ih nije bilo osim onih uobičajenih, tipa, zagoreo mi grašak dok sam gledao film.
    5.Špikovanu ćuretinu za novogodišnju sedeljku pre par godina.
    6.Nemam neke uzore. Gledam sve te emisije povremeno, a kao lićnost i gurmana gotivim Entoni Bordejna, mada on promoviše gastro trip više nego što kuva.
    7.Odgovorio sam prethodnim.
    8.Ponekad zapisujem, ponekad pamtim, ponekad konsultujem internet.
    9.Volim azijsku kuhinju zbog začina, meksičku takođe zbog jednostavnosti i intenzivnog ukusa, Italijane zbog paste carbonare i vina koje se dobro gađa sa pastama.
    10.Slaniše svakako, ali ni slatkišima ne nalazim manu, mada prednost imaju oni koji sadrže čokoladu.
    11.Ne poznajem puno takvih ljudi. Večina ništa ne kuva i hrane se po gradu, ekspres restoranima i ćevabdžinicama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je sasvim tačno: "Ljudi smatraju da kreativnost podrazumeva neograničenu slobodu u upotrebi začina i nisu svesni da u svemu treba naći meru i da se ne gađa svaka travka sa svakim jelom."

      Kad se to "nauči" ili "pogodi" ili kako god... onda može da se priča o kreativnosti. Nekakva "estetika" ukusa podrazumevajuća je kategorija, tek onda može da je nadogradi kreativnost. Malo sam komplikovano objasnila, a prevedeno glasi: U potpunosti se slažem s tobom.

      Избриши
  3. 1. vrlo, đole je iznad mene sve rekao o začinima. mislim da znam da prepoznam osobu koja zna da kuva.

    2. od ovih koje znam to su špageti, "najbolja i najjeftinija hrana", kako reče ćale mog druga, koji inače samo to sprema u životu. od jela koja nisam još spremao a volim ih - gulaš, bez konkurencije.

    3. ne jedem ajvar niti pihtije. ne pijem bozu. u prvom slučaju izgled, u potonjim ukus.

    4. ne sećam se... mučio sam se da očistim i usitnim plavi patlidžan u blenderu koji nije radio. svejedno sam bacio sos. jednom nisam posolio i pobiberio krompirušu.

    5. enčilade više puta, i čikago picu jednom... da nije žena seckala pitanje je na šta bi sve ličilo, ovako je nestalo u sekundi.

    6. majka i pokojna nana.

    7. za recepte često konsultujem lepog brku, sviđa mi se njegov globalni trip idejno, mada bih voleo da je kao ličnost manje kulturan/ukočen. gledam 24 kitchen često, obožavam džejmija zbog ispoljavanja klasne svesti.

    8. net, mada imamo i štampanih recepata za izvoz.

    9. mađarska jer ima nešto divlje u sebi, kineska jer ne možeš da se prejedeš, italijanska zato što je pristupačna, meksička jer je jednostavna.

    10. mrtva trka. do pre neku godinu bih odgovorio "slatkiši" sigurno.

    11. prijateljski, mada poznajem ljude koji se time bave profesionalno a ne vole to što rade.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Štampanih recepata imaš za izvoz? Odakle ti? :)

      Marko, ti si definitivno talenat za kuvanje. Od mene imaš sertifikat!

      Избриши