субота, 6. октобар 2012.

O majicama koje ne korespondiraju s kukovima i animal printovima koje treba smatrati za monohromatske



Emisije koje se bave modom na praktičan način nisu nikakva novost na našoj televiziji, pardon - našim televizijama. Ima ih raznih - od ocene kako se neko od javnih ličnosti obukao, preko najnovijih trendova do saveta kako da se obučete ne biste li izgledali moderno, a da vam to ujedno i dobro stoji. U tom smislu, Kupoholičarke na ružičastoj TV pokušale su sve to da objedine. Imaju javnu ličnost kao gosta, koja komentariše zajedno s Igorom Todorovićem i Snežanom Dakić Mikić, kao stalnim komentatorima, modnim kritičarima; imaju i dve devojke koje se svojim stilom i snalažljivošću bore za nagradu; imaju i korpu u koju se baca garderoba iz ormarâ koja devojkama, po oceni tri mudraca, ne odgovara... Emisija ima sve elemente da se gleda čisto zabave radi, a pretenduje i na edukativni karakter. Ni na kraj pameti mi ne pada da se bavim modom kao modom -  niti mi je struka niti imam afiniteta. Ali, jezik mi jeste struka, a ova emisija dušu je dala za proučavanje. S vremena na vreme me zainteresuje zbog onoga što čujem.

Tako u jednoj od emisija čuh i ovo: "Majica ti ne korespondira s kukovima i animal printom koji treba smatrati za monohromatski." Reče to Snežana Dakić Mikić i - ostade živa. Ko nije razumeo o čemu se radi, ništa nije propustio. Na stranu to što je pitanje da li ta majica uopšte odgovara kukovima, to je lični stav gđe Dakić Mikić, ali - zašto je upotrebila baš izraz korespondirati. Mora biti da je želela da zvuči - vau, da ne napišem wow! Korespondencija je izraz koji se pre svega odnosi na prepisku, sekundarno značenje je poslovna veza (mnogi misle da se odnosi jedino na to), a tek je tercijarno značenje da se nešto - slaže, odgovara nečemu, da se nešto s nečim podudara. Eto, izvuče gđa Dakić Mikić to značenje iz bunara i - proglasi se za pametnu. Vau, pardon - wow! A tek animal print! Koji treba smatrati za monohromatski (odnosno - jednobojan)! To me je raspametilo. Wow, wow, wow!

Da sumiram - animal print mogu da nosim u kombinaciji s desenom prugica, tufnica, cvetića... Naravno, pod uslovom da mi se majica slaže s kukovima. Wow! Na šta li bih ličila, pitam se, ali ako "stručnjaci" kažu da to ide - nek ide.
Ovu emisiju kojoj ništa ne bi nedostajalo da se zove i Kupoholičarke (ali Šopingholičarke zvuči - mnoooogo bolje, u skladu s izrazima poput korespondencija i monohromatski), gledam tu i tamo, ali samo zbog jezika (to je onaj zabavni deo), i Igora Todorovića i njegovih duhovitih i smislenih komentara. Uostalom, njemu je dizajn i struka i ljubav. I to se oseća. Pri tom je i dobronameran prema takmičarkama, uljudan prema gostujućim "kolegama"... Mada, upravo njemu se desilo da Zorica Brunclik kaže: "Ja Vas ništa ne razumem", međutim, nije to što nije razumela neka visokoumna nepoznata reč, već joj nije bilo jasno zašto je ovo bolje od onog. A devojci koja je rekla kako je super što se njen stil ne sviđa tetki, uzvratio je:
- Zašto?
- Pa, tetki da se sviđa... mislim... tetka...
- Samo ti poslušaj tetku, pogrešno misliš da je tetku pregazilo vreme.
Inače, devojka je imala stil "danju se oblačim kao one što noću vise na šipci".

Ne znam šta je Snežana Dakić Mikić rekla za ovaj stil, ali je jednoj od devojaka održala predavanje: "U tim nabudženim štiklama izgledaš kao 'Drake queen'. Ako neko nije čuo, to su muškarci koji se za potrebe javnog nastupa i šou programa oblače kao žene. S takvim stilom izgledaš kao muškarac koji se obukao u ženu." Opet ostade živa, mada je ovaj put bila razumljiva.

Na stranu to što ova emisija imitira slične s američkih kanala (tamo izaberu jednu ženu neuglednog izgleda, pa je ne samo obuku i posavetuju, nego joj poprave i zube, ispeglaju joj lice, našminkaju je i srede joj kosu), ipak bi mogla da bude zanimljiva i autentična kad bi se više bavila onim što je primereno sadašnjem trenutku koji se odvija ovde. Ne u Americi. Halo, ovo je Srbija! Sokole, javlja se Orao, u Srbiji ste! U programu.

Da neko ko nikad nije prošetao ulicama srpskih gradova o Srbiji treba da donese sud samo na osnovu sličnih emisija, pomislio bi da se ovde neguje jedan stil (pogledajte bilo koju emisiju na Pinku, svi imaju "европски енд американ стајлинг") i da se "prati moda" sve u šesnaest, pod budnim okom "modnih gurua", i da nema mesta nikakvom ličnom stilu niti improvizaciji. Wow!
U prošli utorak bila sam na otvaranju jedne divne izložbe na Terazijama. Mlad autor, zanimljivo igranje s perspektivom... U skladu s temom (pardon - korespondirajući temi), gledam svet koji je došao na izložbu - mladi, stari, debeli, mršavi, loknavi, ispeglane kose, ćelavi... svakakvi. Nema brendova, nema jeftinog koketiranja sa seksepilom... Niko nije obučen moderno, a svi su moderni; skoro da ništa na njima nije skupo, a opet... Na ovom mestu, individualnost je ispred i iznad svega. I shvatam da mi "likovnjaci" najviše leže, među njima se osećam najbolje. Jedna devojka imala je obrijanu polovinu glave, a drugu polovinu kose u nepravilnim krugovima skupljala je raznobojnim šnalama, pri tom su joj neki pramenovi nehajno padali. Ima baš dugu kosu. Na njoj je nešto kupljeno kod Kineza, nešto sašiveno, nešto uzeto iz maminog ili bakinog ormara (na primer, čipkane rukavice bez prstiju)... Jedino što je stvarno bilo wow!, bile su čizme. Kad se ovako opiše, za devojku se može pomisliti da je neko čudo. Ne, nije. Naprotiv, simpatična je i - svoja.

Ovo je sasvim drugi svet, daleko od korespondiranja majice s kukovima i animal printa koji treba smatrati za monohromatski. Predaleko od šopinga kao životnog stila.

Jedna bivša učenica ovako mi je to objasnila: "Kupovina - to Vam je kad odete u prodavnicu ili na pijac. Znate, ono kad kupite šećer ili papriku. Ali, šoping - to je kad iz tržnog centra izađete s lepim kesama i posle toga sednete u taksi da Vas vozi kući. Kapirate?" Jedino što sam shvatila, to je da mi dete naginje svemu onom što joj ne želim. Bila je divna!!! Bar u vreme dok sam joj predavala. Ona je i moje dete - uložila sam u nju znanje, volju, vreme, ljubav... I da mi se ovako vrati! Od najrođenijih.

12 коментара:

  1. Hahahhaa, gledala sam par emisija. Glava zaboli. I zaista, stiče se utisak da su sve djevojke iz Srbije površne šopingholičarke. (ali me je i veliki broj TV serija naveo da pomislim kako u Americi nema pametnog čovjeka, te da im je mentalitet gori nego "u nas u Bosni")
    Inače, nemam ništa protiv korišćenja engleskih riječi u našem jeziku.
    Ali, Vi vjerovatno predajete srpski jezik pa se zgražavate. :)
    To je standard. Ja više volim lingvistiku i dr. Matu Kapovića.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se.
      dr
      Bez tačke. :)

      Избриши
    2. Bela Lugosi, dobro došla!

      Nemam ni ja ništa protiv engleskih reči (naprotiv), ako su već internacionalne, ali imam protiv INSISTIRANJA na njima.

      I mnogo mi smeta kad neko misli kako će delovati rečitije, obrazovanije, upućenije, pametnije... ako koristi gomilu nerazumljivih reči ili ih tako složi da govor deluje visokoparno, neuhvatljivo na tim "nebeskim visinama", a radi se o najobičnijim, svakodnevnim stvarima.

      Избриши
  2. Оdavno nisam gledao komercijalne tv i ovih par minuta me je dobro nasmejalo. Dotična je ubeđena u svoju "produhovljenost" američkim stilskim vrednostima i objašnjava modne pojmove ljudima u nerazvijenim sredinama hahahh.

    Inače modu ne pratim (niti me interesuje niti imam mogućnosti). Sve se svodi na to da kupim farmerke koje mi dobro stoje. Ako uspem tada i obuća i odeća lepo stoje. Međutim pošto češće ne uspem, onda je sve drugo bezveze i ne obraćam puno pažnju, šta prvo izvadim iz ormara to obučem i ciao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana Dakić Mikić jedna je od retkih na TV koja ima savršenu dikciju. Utoliko mi je gore što se priključila stadu.
      Da li misli da će tako biti zanimljivija ili koji joj je đavo, ne znam.

      Избриши
    2. Izvinite ali ja kvalitet emisija ne merim po tome da li neko od njih ima savršenu dikciju. Kao gledaoca više me interesuje sadržaj i priča učesnika.

      Ta voditeljka se nije priključila, već je uvek i bila na toj strani,jer ako se ne varam vodila je emisiju na bk. Meni je to sve slično.

      Избриши
  3. ja tedo da pitam o izlozbi, da me put nanese? ko i tacno gde?
    a o printovima ovim ili onim, kobilama sa ovim ili onim sarama...neki drugi put, tj nikad. moj svet je isterao te utvare.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petar Radlović, galerija Suluj, Terazije 26, drugi sprat. Ne mogu da nađem katalog, ali mislim da traje do kraja ove nedelje.

      Ha-ha-ha-ha... "moj svet je isterao te utvare".

      Избриши
  4. Pogledala sam insert sa Majom Nikolic, i u citavoj prici najvise me je zaitrigirao onaj, u nedostatku boljih reci, humanoid sa belom perikom i koznim rukavicama koji je cekao secernu vodicu i komentarisao pevaljkin izbor. Kakav apsurd!
    (da ne pricam o "Toliku kolicinu sintetike ispred kamerama...")

    Miljo, svasta i Vi gledate! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A kad je "humanoid s belom perikom" nasred studija izvadio četku i počeo da češlja veštačke šiške?

      Kad bi samo znala šta sve gledam! :)

      Избриши
  5. Jedna bivša učenica ovako mi je to objasnila: "Kupovina - to Vam je kad odete u prodavnicu ili na pijac. Znate, ono kad kupite šećer ili papriku. Ali, šoping - to je kad iz tržnog centra izađete s lepim kesama i posle toga sednete u taksi da Vas vozi kući. Kapirate?" Jedino što sam shvatila, to je da mi dete naginje svemu onom što joj ne želim. Bila je divna!!! Bar u vreme dok sam joj predavala. Ona je i moje dete - uložila sam u nju znanje, volju, vreme, ljubav... I da mi se ovako vrati! Od najrođenijih..... hvala za ideju za novi post. U tekstu sam uživala, pa još jedno hvala.

    ОдговориИзбриши