недеља, 27. мај 2012.

Komplimenti samo pljušte

Jedna drugarica s fakulteta, koja sad srećno živi u Americi, imala je moto: Nikad u krevet s poznatima. To je izjavila davnih osamdesetih, kad je, kao i sad, bilo popularno da ti se udvaraju "face". Obrazloženje za ovakav stav bilo je: "Nikad ne znaš ko će od njih da napiše memoare kad omatori. Zamisli da mi unuci to čitaju!" Uspešno je izbegavala sve poznate, što možda deluje i kao lažna skromnost, ali ja sam živi svedok da su joj se nabacivali svi odreda. Bila je (i još uvek je) izuzetno lepa i još izuzetnije erotična. Čudno je to - znam mnogo lepih žena koje nisu ostavljale nikakav utisak na muškarce, kao što znam i one koje ni po kakvom kriterijumu čovek ne bi mogao da strpa u lepotice, a mnogi su ludeli za njima. "Ono nešto" očigledno nije u sisama, trepavicama i tankom struku. Ako imaš "ono nešto", a pride još i neke dodatne atribute ženske lepote... e, to je prava stvar. Imaš pun aranžman - "all inclusive". 

Mojoj J. Š, najženstvenijoj i najerotičnijoj osobi koju poznajem, dugih nogu i još dužih trepavica, pravilnih crta lica, predivne kose, vitke figure, s oblinama baš gde treba, udvarali su se muzičari (ceo sastav jedne poznate grupe uzdisao je za njom), glumci, direktori, pekari, prodavci, majstori, malo manje profesori... kad bolje razmislim - udvarali su joj se svi! Ona je stalno bila u dilemi da li odaje pogrešan utisak, da je laka roba, ali jednostavno niko nije mogao da ostane ravnodušan. Kako to često u životu biva, nju su privlačili oni koji joj se ne udvaraju i posebno je volela neugledne muškarce ali intelektualce. Tako se i udala za fizičara svoje visine, koji nosi naočare debele kao dno od tegle, i koji je delovao nezainteresovano za svet oko sebe, pa i za nju. Pri tom je bio i trapav (nikad mu neću oprostiti što mi je ispustio dete). Nisam sigurna, ali mislim da mu je J. prva devojka u životu. Međutim, ona je bila zaljubljenija u njega nego on u nju, a od izjave da je "Supermen u krevetu" umalo nisam pala u nesvest. "Kako to misliš - Supermen?" "Tako lepo. Navikla sam na sivonje koji samo što me ne polome, a s njim sve polako, fino, strastveno... i ceo dan. Prvi put uživam u seksu." Malo mi je bilo teško da to zamislim, ali joj verujem. U Americi su se kasnije razveli jer je on prevario (!) s još mlađom i lepšom. Očigledno nije mutav, iako je tako izgledao. A ona se ponovo udala, ovaj put za nuklearnog fizičara, bez naočara. Verovatno nosi sočiva.

Ona kaže da je najlepši kompliment dobila od prvog muža. Rekao joj je da je pametna i bio je prvi koji je zaista saslušao šta mu priča. A drugi kaže da se "pali na njen glas". Sigurno je i on sluša kad priča.

Druga jedna drugarica (bivša, nažalost, ali to ne menja stvar) dobila je sledeći kompliment: "Kol'ka ti je glava, debela si, nemaš sise, imaš kratke noge... i opet se palim na tebe." To je kompliment!

Da sve ne bi bilo kao "bosansko udvaranje": "Mala, 'o'š bombonu, jebô te ja?", mora se imati u vidu da je Mir-Jam, iako poodavno mrtva, ostavila iza sebe neko, kakvo-takvo, zaveštanje. Mnoge devojke i dan-danas očekuju tekst o svojoj lepoti i dobroti kao da im neko piše spomenar, i prosidbu u stilu američkih filmova - padanje na kolena, prsten iz snova... Bljak. Kad god bi mi neki muškarac govorio kako sam divna i krasna, odmah bih počela da se okrećem oko sebe. Da nije neka zajebancija ili možda Skrivena kamera?

Mama mi je pričala kako je i ona na fakultetu imala drugaricu poput J. Š. Vrlo je mala verovatnoća da joj se može ući u trag, pa ću je navesti pod punim imenom i prezimenom - Jovanka Koka. Imala je prirodnu riđu bujnu kosu, riđe trepavice, zelene krupne oke, bila je visoka i prava kao sve Ličanke... I za njom su svi uzdisali. Kad se nekom kolegi predstavila: "Koka", on je blaženo retardiranog izraza lica ushićeno procedio: "Ma, kakva koka, Vi ste pile..." Jednom joj je na igranci neko dobacio: "Ova mala riđa mnogo mi se sviđa", na šta je uzvratila: "Sunce sija kao tepsija." Naravno, udvarač je završio karijeru i pre nego što je počeo. A na šta je Jovanka "pala"? Na Italijana koji joj je kuvao i pevao.

Zanimljivo, ali velike ljubavne priče retko kad imaju momenat: "A onda sam ostala bez daha od njegovih trbušnjaka." Možda može da se zaljubi u njegove oči, osmeh, ruke... ali nikad u one stvari koje muškarci tako brižljivo neguju. Jedini izuzetak je dupe. Nije baš da će se normalna devojka ili žena zaljubiti u nečije dupe, ali ono može da bude odlučujući faktor odbijanja. Često čujem: "Šta će mi muškarac koji ima veće dupe od mene?" I stvarno, šta će joj? A šta će i ona nekom drugom s tolikim dupetom, ako je već toliko važno? 

S druge strane, ni muškarci se ne zaljubljuju (jedino) u velike sise. Bivši kolega je čak govorio: "Samo muškarac bez mašte može da se zaljubi u lepu ženu." Oženio se - lepoticom. Zvaničnom lepoticom, nosila je krunu i sve što uz to ide. Posle je prevario s jednom mnogo manje lepom, čak bi se moglo reći i da je ružnjikava. Međutim, za njom je poludeo.

Meni je najveći kompliment bio kad je moj muž, ne prepoznajući me iz daleka, rekao drugu: "Vidi kako hoda ona u beloj haljini! Pojeo bih je." Sestra mi je rekla da ne treba da se radujem nego zabrinem jer on, pobogu, i dalje gleda druge žene... Naravno da gleda, neka gleda, nije folirant.

Univerzalni kompliment ne postoji. Na "lepa si" J. Š. bi pobegla, moja bivša drugarica bi mislila da je neko zajebava, mamina Koka bi verovatno odgovorila: "A ti si glup", žena poput mene, na početku šeste decenije, verovatno bi pitala: "Šta misliš o tome da posetiš oftalmologa?"...  Kako god, "lepa si" je primeren tekst samo za manekensku audiciju ili izbor za Mis lepote. To su neke sasvim druge relacije.

6 коментара:

  1. Kad god sam od nekog muškarca čula: "Lepa si.", prvo bih pomislila da me zeza, a drugo šta li ovaj hoće od mene, a da nije ono za šta su svi muškarci zainteresovani? :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман14. јун 2012. 16:22

    Mene zanima kao se nekome dopada muškarac koji nosi cipele 39? :D
    Mnogo volim da čitam tvoje priče!
    I daa..lepa si!:)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. јун 2012. 12:55

    Molim vas, nemojte i vi da koristite izraz 'oženio je - lepoticu' kad znamo da je samo mogao da se oženi lepoticom.

    ОдговориИзбриши