субота, 26. новембар 2011.

Zini da ti kažem!

Ne znam da li je uobičajeno, ali u proseku jednom nedeljno telefonom mi se javljaju raznorazne agencije koje me anketiraju za "svašta nešto razno". Pored onih neutralnih koje prave statistike koliko nas je i da l' smo živi, koje programe gledamo, da li čitamo, imamo li računar i koliko i za šta ga koristimo... kao i onih čisto komercijalnih koje ispituju da l' bismo njihove proizvode; u poslednja dva meseca stalno se kače i ove koje ispituju političku klimu, pa postavljaju pitanja da l' ste za ovog ili onog političara, šta vam smeta u programu ove ili one stranke, koje su im dobre strane (jedno od najsmešnijih pitanja) i šta mislim da su dobro ili loše uradili.

Završila sam jedan takav razgovor pre nepunih pola sata i još sam pod utiskom. Anketa se odnosi samo na grad Beograd i, između ostalog, trebalo je da ocenjujem (od 1 do 5) aktuelne funkcionere u gradskoj upravi. Samo dvojica su dobila dvojke, mada ni oni ništa specijalno nisu uradili, ali bar nisu lagali i nešto su se kurobecali da urade. Među ovima koji su prošli s nedovoljnim, mnogo mi je žao što su uopšte i dobili tu jedinicu. Bunila sam se što Đilasu ne mogu da dam nulu, a devojka s druge strane kaže mi da nula ne postoji. Ajd' sad, nek joj bude, ali ni sve jedinice nisu iste. Neke naginju nuli, neke su čista jedinica, a neke su jedan plus. U ovom poslednjem slučaju postoji nada da ocena može da se popravi. Kod ovih naših gradskih glavonja ne postoji - politički su se potpuno diskreditovali, a oni i dalje nešto muljaju. Stvarno mi nije jasno kako ovaj narod još uvek neke od njih može i da gleda, kamoli da sluša.

U jednom trenutku kažem anketarki da je glupo što mi iza svakog imena kaže u kojoj su stranci jer mene ne rukovode stranke već karakter određenog političara i njegove lične zasluge ili brljotine. A ona će na to: "Upravo su takva sledeća pitanja." Pa krene: "Da li biste pre glasali, kad se kandiduje za gradomačelnika, za Đilasa kao nezavisnog kandidata ili za DS?" Naravno, ni za jednu opciju ne bih glasala. Još veću mučninu osetila sam pri pomenu Vučića i SNS-a. A dokusurila me sa Čedom i LDP-om. Kakav je to izbor? Da l' da se besim ili da pucam sebi u slepoočnicu? Podsetilo me na onaj vic o Vranjancu kome je bilo dosta života pa je, između mnogih mogućnosti kako to da uradi, rešio da se obesi. Izabrao on tako žalosnu vrbu, nadvila se nad reku, mnogo lepa slika, i zamislio sebe obešenog u tako romantičnom krajoliku. Stavio kanapče, oprostio se u mislima sa svima suznih očiju i, umesto da skonča, vrba se savije i on upadne u reku. Počne da se koprca, da se davi, da se bori za vazduh... Kad je izašao sav mokar i izmrcvaren, opsova: "Uh, 'bem ti bešenje, 'tedo' da se udavim!"

Imala sam istovetan osećaj i povodom ove ankete. Kako su imena i stranke počeli da isplivavaju, osećala sam se sve jadnije. Bože, sve sam krš od ljudi! Nesposobni, lopuže, licemerni, kvarni kao šupalj zub i toliko uprljanih imena, da stvarno ne znam šta više uopšte traže u javnosti. Da se meni desilo kao Vučiću da izgubim na izborima, a pre toga sam izjavila kako ću se povući sa scene ako izgubim, otišla bih u neku nedođiju i pokušala da nađem smisao svog promašenog života. A tek Čeda? Bilo bi me sramota i da izađem na ulicu. Ostaće upamćen samo po "Čedinom prelazu" i "zmajevima". Naravno, pod uslovom da ne napravi više ni jedan "biser" i sebi i nama na sramotu. A Đilas? Metiljavi sadista koji je dobio grad da upravlja njime, ni manje ni više nego glavni - Beograd. To ti je kao da detetu daš skupocen kineski porcelan i očekuješ da ga sačuva, iako ga gleda kao zvečku.

Na prvi pogled, ni ova anketa nije ništa bitno različita od prethodnih, ali... Na kraju su pitanja o glasanju:
"Da li ste bili na tim i tim izborima i za koga ste glasali?"
Prenerazila sam se. Kažem joj: "To je neukusno, čak bezobrazno pitanje. Znate li za francusku izreku - sve ću vam reći, i ko mi je ljubavnica ako treba, ali me ne pitajte koliko zarađujem i za koga glasam?"
Devojka upiše: bila na izborima, odbija da kaže za koga je glasala. Pa onda doda, uz smešak: "Pretpostavljam da nećete da odgovorite ni na sledeće pitanje: Koliko zarađujete?"
"Naravno da neću. Nisam gladna, ali zarađujem malo, pogotovo u odnosu na to koliko i kako radim."

Stvarno - da li je dozvoljeno postavljati ovakva pitanja? Na stranu to što neka nisu dobro ni sročena. Nije sasvim jasno šta te pitaju. Kad sam anketarki rekla da je jedno pitanje već postavljeno, ali je bilo drugačije formulisano, ona će: "Ne, ovo je novo pitanje."
"Molim vas, vratite se na početak i pročitajte mi ono o..."
Vratila se, pa i sama priznala da je slilčno, ali nije isto: "U ovom pitanju nema Jeremića, a ovde ga ima." E, pa onda dobro. Opet se vraćamo na Trojni pakt Đilas-Vučić-Čeda.
"Da li ćete izaći na sledeće izbore?"
"Neću."

Mada, pred svake izbore pričam isto, pa onda ipak odem i zaokružim onog ko mi najmanje liči na budalu, iz čistog straha da mi sutra neki kreten ne zabrani i ovaj blog da pišem. To je izbor između davljenja i vešanja - 'bem ti bešenje.... Ionako ću da se udavim.

17 коментара:

  1. Bolje je glasati za "budale"... Oni obično govore ono što misle... Pametni političari su prevaranti i pokvarenjaci...

    ОдговориИзбриши
  2. Svemire Putniče, ne znam šta da ti odgovorim... Možda si u pravu.

    ОдговориИзбриши
  3. I ja se bojim da nam neko sutra ne ukine slobodu blogovanja, ali ipak neću izaći.

    ОдговориИзбриши
  4. Tako svi i idemo na izbore - glasamo za manju hulju. Tuga i jad.
    Ko je ono beše predložio da svi pokažemo likovne sposobnosti na glasačkim listićima crtajući stvari koje se obično nalaze po javnim toaletima? Vrabac?

    ОдговориИзбриши
  5. Dilema nikad teža. Pogotovo kad uzmeš u obzir da neizlaskom, ili odgovaranjem drugih od izlaska, zapravo navijaš vodu na pogrešnu vodenicu. Da su pametni - trebalo bi upravo to da urade. Da naprave takav jad i čemer u medijima, da politika ogadi svima osim onih koji su na direktnom platnom spisku kod iste.

    Kad malo razmislim - izgleda nisam prvi došao na tu ideju?

    ОдговориИзбриши
  6. Marko, ako ti izlaziš... onda je potrebno. Ni sama ne znam šta da radim.

    Miodraže, dilema nikad teža... zato što je teško odlučiti se između lošeg, prljavog i zlog. :(

    ОдговориИзбриши
  7. neće se ništa preterano promeniti, ali čisto da smirim savest. dogoreva do nokata!

    ОдговориИзбриши
  8. Na ankete ne mogu da odgovaram, dozivim stres odmah kad ih se setim. Doduse pola ih i ne znam i nevu da znam.
    Da je srece da niko ne izadje na izbore to bi bio odgovor naroda.
    Toliko!

    ОдговориИзбриши
  9. Jao Miljo, muka je to da izabereš a nemaš izbor! Moram da ti priznam da si me opet inspirisala,podsetila si me na nešto, videćeš već, verovatno ćeš ponešto prepoznati kada napišem ovih dana novi post.

    ОдговориИзбриши
  10. Ne razumem se u politiku i izbore,ali sam izlazila.
    Ma koliko nebulozno zvucalo,moj glas zaista nista nece promeniti.
    Ko god da pobedi,bice isto. Mozda sledeci budu malo originalniji,ali sve je to isto sranje.
    Briga me za izbore i politiku,ucinicu svoj zivot sto srecnijim ko god bio na vlasti.

    ОдговориИзбриши
  11. Zelena, kad bismo bili jedinstveni pa da niko ne izađe, to bi stvarno imalo smisla. Ovako, otkud znam kome će da ode moj glas po ovom proporcionalnom sistemu.

    Amarilis, jedva čekam. :)

    Maljutka, i ja mislim da je jedini smisao života da čovek bude srećan. Međutim... nekako mi ne ide. Izgleda da je problem u meni - nikad nisam zadovoljna.

    ОдговориИзбриши
  12. Još ne znam dal' ću izaći il' neću, al' znam samo da na ankete odgovarati neću, jer ako se razvežem... Samo ću izgubiti vreme.

    Vidim, a nisam u toku, pominješ zabranu blogovanja. Hahahaha, par zar je moguće da nemaju preča posla????

    To je kao ono - zabraniti deci ispod deset godine da budu sama napolju, umesto da se učini sve što je moguće, pa i više od toga, da se suzbije kriminal, dilovanje droge, pedofilija... Mda, za ovo potonje treba nešto i raditi, dok je zabrana za decu mnogo lakše rešenje...

    Mnogo sam ljuta, pogotovo na današnji dan.

    ОдговориИзбриши
  13. Nado, ništa nije nemoguće, u ovom slučaju - nažalost. Šta su nam sve do sada radili, a mi ni trepnuli nismo. :(

    ОдговориИзбриши
  14. znas, ankete se moraju raditi, mada to ljudi ne vole na drugoj strani telefoma. cesto su preduge i nelogicne, a anketari dobivaju crkavicu za poziv. koji traje i ise od 10 min. znam kako je to. i sama sam kratko radila
    www.drainbrainstorm.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Anonimna, znam da anketari za to dobijaju pare i znam da to nikakve veze nema s njihovim stavovima, zato im i odgovaram.
    Posao je posao, a što su neke ankete nelogične, neke nerazumljive, neke i nelogične i nerazumljive, a neke bogami i iritantne... to je sasvim druga stvar.

    ОдговориИзбриши