петак, 30. април 2010.

Deset najboljih frajera ikada

Nekad sam mislila da s godinama prestanu da te gledaju kao "ženski objekat" i da u tebi vide samo osobu koja nema ni lice, ni oči, ni noge... što se ispostavilo kao potpuno netačno. Oni koji su te znali nekada kao i oni zlobni, primećuju godine, što mi u principu uopšte ne smeta kao informacija, ali mi smeta ton - uglavnom očekuju da se uvredim. Mogu da se nasmejem, toliko od mene. Ali, verovali ili ne, ima čak i onih koji se usuđuju da ti se u "ozbiljnim godinama" udvaraju. To da prestaješ da budeš zanimljiva muškarcima sa godinama, jednostavno nije tačno, kao što nije tačno ni da se sa godinama stiče mudrost. Nažalost.
Sad ne treba da ispadne kako se foliram i sebe predstavljam kao lepu lepoticu kojoj do izgleda uopšte nije stalo. Svakome gode komplimenti, ali ima situacija kad zaista deluju kao uvreda. Prvi put sam bila uvređena na taj način još u gimnaziji a i dan-danas me to boli, mada sa ove vremenske distance imam pravo da se smejem samoj sebi. Imali smo svoj list, Biser, pravljen pomoću štapa i kanapa, "štampan" u fotokopirnici, a u stvari se radilo o hrpi "bisera" profesora i učenika koji su kružili među nama i koji su vremenom dobili svoju periodiku i dopunski sadržaj i postali zabavni magazin. U tom listu je svojevremeno bilo organizovano i ocenjivanje u raznim kategorijama, pa se tako birala Mis telo, Mis osmeh, Mis noge, Mis pametnica... zatim Mister pametnjaković, Mister šarm... Tipovala sam da ću biti makar u najužem izboru za Mis pametnica, ako već neću i da pobedim. Kad mi je Gruja u poverenju rekao da sam osvojila jednu "titulu", bila sam ubeđena da sam proglašena za najpametniju. Međutim, na moje zaprepašćenje, bila sam - Mis noge. Veliko, veliko razočaranje! Majka me je vrlo zabrinuto pitala: "Kako to? Sine, ko zna kako oni tebe gledaju." Moja majka je inače bila genije da te srolja do kraja kad si već načet. Došlo mi je da sečem vene odmah, pred njom. A posle su me svi gledali u noge, sa sve komentarima od onih da i "nisu neke" do namigivanja i neumesnih upadica. Počela sam da nosim duge široke suknje i kaubojske čizme.
Prošlo je sto godina od tada, ali sad pitam one koji su glasali: "Kako ste se usudili da me ne proglasite za Mis pametnica? Zar su se na meni videle samo noge i ništa više?"
Bilo je i drugih odvratnih situacija, na primer kad mi se lekar naočigled mog sina, drugih pacijenata i medicinske sestre toliko udvarao, da me je na kraju povukao u stranu i rekao: "Gospođo, uđite s druge strane, vi naravno nećete da čekate." Ili neka generalčina u vojnom odseku kojeg sam upoznala tako što sam nosila dokumenta drugog sina. U dokumentima je naravno bio i telefon, pa me je on zvao i zvao... sve pričajući mi kako nikad nije video lepše oči, i slične gluposti. Sram ga bilo!  
Bilo je takvih situacija ne zna im se broj. Zanima me da li je neka žena pala na te gluposti i stvarno s nekim takvim muškim imbecilom izašla na večeru ili uopšte normalno razgovarala? Ako jeste, onda su zaslužili jedno drugo. Jedna moja drugarica sa izuzetno lepim poprsjem žalila se kako je stalno svi gledaju u grudi, a govore joj: "Što ti imaš lepu... kosu!" Udala se za Amerikanca Dejva Mosa koji je svojevremeno svirao sa Smakom i koji se upoznao s njom tako što joj je rekao da ne zna da jede kivi i da je smešna. Onda ga je ona zamolila da joj pokaže kako se to radi, počeo je razgovor na njenom nemuštom engleskom i njegovom u to vreme još nemuštijem srpskom, smejali su se... i u roku od nepune godine bili su u braku. Ona kaže da je oduševilo što je u grudi nije ni pogledao, a kamoli ih spomenuo.
Uopšte, posle "komplimenata" žena se oseća jeftino i razmišlja u čemu li je pogrešila da je procenjuju kao parče mesa. Ja bih sad muškoj populaciji vratila milo za drago i proglasila 10 najboljih frajera. Moji kriterijumi su, s moje tačke gledišta, najbolji na svetu, ali moram da priznam da naginjem barabama, a s finima se družim. Veća doza testosterona mora da bude u balansu sa duhovitošću i civilizovanim izgledom i ponašanjem. Ako još ima i malenu dozu ludila, kao zrno soli koje jelu daje pravi ukus, onda je reč o ekstra frajeru.
Izbor je pravljen po ličnom ukusu, kome se ne sviđa neka pravi svoju rang listu.
BROJ 1 - Šon Koneri
adut: pogled (jedini koji glumi i očima i ima onu pravu srazmeru šmekerskog sjaja i nepokolebljivosti)
Na početku karijere imao je više kose, bio je bez bora... lep sa svih strana, pravi agent 007. Međutim, on je kao vino - sa godinama je sve bolji, sve lepši, sve više vredi. Ako ovako nastavi, i ako doživi stotu (što je moguće, ipak je on žilavi Škotlanđanin), izgledaće kao milion dolara! Inače, on je jedina javna ličnost čiji sam poster imala u sobi, na opšte zgražavanje svih svojih prijatelja, i muških i ženskih. Da je kojim slučajem pevač, verovatno bih bila u prvim redovima, vrištala i padala u nesvest na njegovim koncertima. Ovako mi ostaje samo da uzdišem dok gledam njegove filmove.
BROJ 2 - Rasel Krou
adut: glas (neverovatan glumac neverovatne boje glasa; u tome jedino može da mu primiriše Morgan Frimen, ali on nema Krouov seksepil)
Ako iko može da se nazove nežnim grubijanom, onda je to svakako on. Kod njega neodoljivo privlači što je u svemu ozbiljan, uvek ide do kraja - i kad bije, i kad pije, i kad radi... a sigurno je takav i u odnosima sa ljudima. Deluje beskompromisno, ali ne i zadrto tvrdoglavo. Opaaaasan tip, a to i te kako privlači.
BROJ 3 - Dirk Šoufs (kontrabasista grupe Vaya con Dios)
adut: usne (iako je bio heroinski zavisnik i od 1991. je pokojnik, njegova usta se pamte - niko nije odisao takvim seksepilom kao on, iako uopšte nije bio tip koji ima nameru da "osvaja")
Broj 4 - Kolin Farel
adut: mangupski stav (tip sličan Raselu Krou, ali ipak malo sirovija varijanta; toliko je muško da ni u sledećih stotinu života ne bi mogao da se rodi kao žensko)
Momak koji bi mogao da bude i serijski ubica i diplomata najvišeg ranga. Na njemu se vidi da je verovatno otišao do pakla i vratio se nazad. Feniks i iz pepela i iz vatre. Lice koje odaje duh turbulentnog vremena. Cenim da će, kao i Šon Koneri, s godinama biti sve bolji (u svakom smislu) i sve lepši.
BROJ 5 - Džordž Kluni
adut: osmeh
I kad je najozbiljniji, deluje kao da se osmehuje - ako je Mona Lisa zbunjivala svojim zagonetnim osmehom, Kluni obara. Najlepše od svega je što ne pristaje da bude samo (i jedino) holivudski lepotan.
BROJ 6 - Žan-Pol Belmondo
adut: šarm (ko kaže da je ružan, baš je sladak i baš je dasa; savršena kombinacija avanture i opuštenosti, budi osećaj zaštićenosti onome ko je s njim)
Šarmantna baraba spolja, a umetnička i osetljiva duša unutra. Liči na beogradske šmekere starog kova.
BROJ 7 - Denzel Vošington
adut: hod (njegovo telo je instrument koji savršeno... hoda)
Ko bi rekao da glumac sa takvim izgledom i takvom harizmom nema mnogo uzbudljiviji život? Izgleda da je zainteresovan samo za posao i porodicu... Pozdravljam normalnost! Tako je retka da bi trebalo da se patentira kao dragocenost.
BROJ 8 - Lijam Nison
adut:gorštački "ukus" (i kad je u odelu, ne mogu drugačije da ga zamislim nego kao da je na vrhu nekog brda i poput ptice posmatra okoliš)
Drčni Irac skoro da odgovara svim stereotipima vezanim za ovo ostrvo, a u isto vreme... potpuno je svoj, ne liči ni na koga drugog.
BROJ 9 - Endi Garsija
adut: muževnost (jedan od retkih kojeg možete da zamislite kako plače i da ne deluje kao slabić; ostavlja utisak čvrstine i nežnosti istovremeno)
On je frajer u pravom smislu te reči - igrao je i negativce i pozitivce, ima neodoljivi latino šarm, ali je u isto vreme i intelektualac sa stavom. Rodna Kuba, kao i ja, čekaju da najzad počne da radi na tom filmu o revoluciji viđenoj iz ugla politički neopredeljenog čoveka. Jedna moja drugarica kaže da bi sve dala samo da je uhvati za ruku.
BROJ 10 - Vjačeslav Tihonov
adut: aristokrata (delovao bi prefinjeno i da je u gaćama na tufne; ima urođenu finoću koja se retko sreće, a ko želi da stekne taj stav džentlmena po definiciji, mora mnogo da uči i nikad ne postane pravi gospodin)
Često su mu davali uloge nemačkih oficira u partizanskim filmovima jer je njegova pojava zaista bila grofovska, pa su ga kolege jedno vreme podsmešljivo zvale: Fon Tihonov. I kao star, sa podočnjacima koje je uspešno gajio, bio je pravi lepotan.

Na listi nema Viga Mortensena, Roberta de Nira, Vinsenta Kasela, Pirsa Brosnana, Antonija Banderasa... Oni ulaze u drugu deseticu. Bred Pit ne dolazi u obzir za ovakav izbor, deluje ljigavo i prljavo. Tu nema mesta ni Silvesteru Staloneu, Arnoldu Švarcenegeru... ni onim silnim manekenima bez ikakve harizme.
Ko hoće da dopuni listu, nek izvoli.

18 коментара:

  1. ja sam na tebi video samo noge, da prostiš. nisam znao da je to loše. i sad vidim samo noge.

    ОдговориИзбриши
  2. Nije loše :).
    Ali, između nogu i pameti valjda se više vidi pamet, bar u mom slučaju.
    A šta kažeš na frajere?

    ОдговориИзбриши
  3. briga me za njihove noge.

    ОдговориИзбриши
  4. Zašto se ne bi predstavio? Osećam se kao crnac u tunelu kad ne znam s kim "razgovaram".

    ОдговориИзбриши
  5. Noge, aaa? :)))) Ja mnogo volem none :D Volim ja i pamet, i to..ali nooooogeeeee...:))))

    Inače, veoma sam uvrijeđen jer me nisi stavila ni medju prvih osam, straaaašnoooo :)))

    ОдговориИзбриши
  6. Koga da izbacim?
    Da se pogodimo oko kriterijuma, pa da se cenjkamo, pa da šutnemo nekog, pa da te turimo u prvu petorku.

    ОдговориИзбриши
  7. Što ti ne bi napravio sličnu listu?
    Naravno, ne za muškarce.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман1. мај 2010. 01:30

    u 10 frajera imas dva mrtvaca!!!

    belmondo bolji frajer od delona???

    kolin farel frajer???

    ko je vigo mortensen? kakve volis,neki je razbijac.

    ОдговориИзбриши
  9. Gotovo je sad, kad me nisi ubacila odmah, nemoj ni sad :P :))))))

    Nema potrebe za mojom listom, tu bi bile samo dvije ljepotice, jedna K. i Monika Beluči ;)

    ОдговориИзбриши
  10. @Milko: E, ta K sigurno čini celu listu od 10! Monika Beluči ulazi u drugih 10, zar ne?

    @Anoniman: Goco, pročitala sam te po Kolinu Farelu i Alenu Delonu. Napisala sam da je ovo MOJA lista. Sećaš se da sam i za Orsona Velsa govorila da je frajer?
    Vigo Mortensen bi ti se svideo - ima dva metra, počeo je kao model (za manekena je previsok), nastavio kao glumac, a meni se najviše dopadaju njegove slike - stvarno super slika. Znaš da su mi slikari slaba tačka, udajem se za njih :))).

    ОдговориИзбриши
  11. Maa..K čini sve liste ;), ali je Monika moja prva i nikad prežaljena ljubav :))

    ОдговориИзбриши
  12. E, pa, Miljo, ovo je baš tipičan ukus :) sve sami očigledni frajeri. Od Denzela je slađi Semjuel L. Džekson ima nešto đavolsko u sebi :) slažemo se jedino oko Kolina Farela, njega sam i ja stavila na listu, a - evo cele

    ОдговориИзбриши
  13. Moja lista je boooolja!!! :))))
    Semjuel Li Džekson jeste frajer, ali nije za prvih 15, tek posle. Imam utisak da bi zavrnuo ruku sagovorniku ako mu se nešto ne svidi. A jeste đavolak.
    Kolin Farel je kod tebe "sitna riba"?

    ОдговориИзбриши
  14. Pa, jeste sitna riba:) Meni je on sladak, al ne deluje mi da je otišao do pakla i nazad. Možda do prodavnice i nazad:)))

    ОдговориИзбриши
  15. :))))
    Išao do prodavnice, tamo se nadrogirao, mešao pivo i brlju, potukao se s nekim, porazbijao inventar, došla milicija... ali se on vratio kući. Usput je možda bio u stanici, ali kao svedok i pregledao ga psihijatar.
    A? Tebi liči na onog što nosi kese koje puni po spisku koji mu je ispisala mama?

    ОдговориИзбриши
  16. Bogami Miljce...dugonoga ;)
    Dobra ti lista, vise od pola bih i ja..da ono gledam samo ;)

    ОдговориИзбриши