петак, 21. мај 2010.

Idemo na more!

Često pomislim kako bih mogla na miru da umrem da još jednom vidim Mljet, ili Dubrovnik makar dvaput, za Rovinj bi bilo potrebno ipak nekoliko puta... I tako, sve mi se vrti oko hrvatske obale, jer - jedna je od najlepših. Ukusi jesu različiti, ali postoje neke stvari koje važe za sve. A što me tek vežu lepe uspomene za hrvatski deo Jadrana, posebna je priča.
Dok sam još išla u gimnaziju, odmah posle taborovanja sa izviđačima na nekoj planinskoj vrleti, spuštali smo se na more, vrlo često onako džumle, svi zajedno. Najčešće smo bili u kampovima, samo bismo šatore sa velike nadmorske visine spustili u neki šumarak na obali. Jedne godine je pored nas u Baškim Vodama bila grupa Hrvata iz Zagreba i Siska, neprestano smo nešto razmenjivali, a posle nekoliko dana shvatili smo da je najisplativije da jedemo s jednog kazana. Uredno smo se prozivali sa "ustaše" i "četnici", non-stop se smejali i uglavnom bili nerazdvojni. Od napetosti nije bilo ni N, čista mladost i čista radost. Zanima me gde su sad, da li je neko od njih učestvovao u ratovima koji su potom usledili... Od naših nije niko: Ljuba je pobegao u Ameriku, Laza je kao najspretniji (advokat, hehe) samom sebi namestio da bude pozivar, Gruja je imao kratku epizodu sa uniformom da bi se vrlo brzo oslobodio vojske zbog troje dece i četvrtim na putu... Volela bih da je i sa "drugovima zagrebačkim" bilo slično.
Najbolja drugarica na fakultetu bila mi je Elvira, Hrvatica. Sad živi u Lionu, ali ništa se ne menja, bar u našem druženju. Stalno se dogovaramo kako da se vidimo, fejs i majlovi nisu dovoljni, i ja je nagovaram da dođe u Beograd, studirala je ovde. A posle bismo mogle da odemo negde zajedno na more. Moj predlog je Egipat, ona bi mogla i preko neke naše agencije da ide. Njeni predlozi su neke druge zemlje, po komentarima koje je imala o Egiptu zaključujem da je uhvatio "zapadnjački sindrom", strah od terorista, pa i od Arapa. Moja iskustva su sasvim drugačija - more je prelepo, Egipćani su preljubazni... A nikako nijedna od nas dve da pomene Hrvatsku. Da ne grešim dušu, možda je njoj u Hrvatskoj dosadno, ali meni ne bi bilo. A da idem solo, ne pada mi ni na kraj pameti. Beogradske registracije su prvi problem, govor drugi, a kad bi me neko nazvao Srbijankom, znam da bi izbio međunarodni incident jer bih ja počela da ih zovem Hrvaćanima. Ali, ja ne smem da se uvredim, a oni će biti uvređeni. Šta se desilo tim ljudima?
Crna Gora svakako otpada - prelepa zemlja sa jednom velikom manom - ima Crnogorce. U opticaju su i Kuba, Sejšeli, Dominikana ili Bali, ali ne za ovu godinu, finansijski sam pretanka, samo što se ne prekinem. Grčku računam u naše more, za nju uvek ima i vremena i para, a i kad ne bi bilo, našlo bi se. Uostalom, jedino u Grčkoj sam doživela da osetim kako nas vole i to mi je mnogo godilo. Sa Vesnom koja sad živi u Italiji jedne godine bile smo na Krfu sa decom koja su se usred večere posvađala i ponašala se kao pravi mali kreteni, što sam htela i da im pokažem po dupetu ali kad izađemo; a Grk, vlasnik, na sve to nas je častio besplatnim pićem i kolačima - nema veze, iz Srbije smo. Deca su se smirila očas posla, a Vesna i ja smo se gledale, samo gledale... Međutim, od mojih u Grčku ove godine niko neće da ide. Brinu ih štrajkovi, svašta. Bilo bi kao kod kuće, izuzev mirisa mora i mirisa soli.
Turska je postala preskupa, mada je merkam.
I tako... od silnih planova izgleda da će na kraju da ostane Ada i stavljanje pločica na terasi, pored nekih drugih građevinskih radova manjeg obima.
Istini za volju, more baš i ne volim, preferiram planine, divljinu, egzotiku... ali mi se putuje, bilo kuda. Mnogo mi se putuje! Nekad sam radila kao turistički vodič i kancelarija su mi bila sva prevozna sredstva. Iz tog doba ostala mi je nezgodna navika - da mi plate kad putujem, i to da mi dobro plate. Sad se više niko ne nudi.
A baš bi bilo lepo da odem na Mljet. Spavala bih na plaži i pokrivala se nebom i - bila bih zadovoljna. Sigurno zadovoljnija nego u Šarm el Šejku, u apartmanu sa sopstvenim bazenom, all inclusive uslugom i svim pogodnostima koje mogu da se zamisle.

11 коментара:

  1. Bitno da te drži entuzijazam, u tom slučaju biće ti super gdje god da odeš ;)

    A Dubrovnik je zaista fascinantan ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Podsetila si me na poslednje letovanje u Istri krajem osamdesetih. Stopirali smo do od Rovinja do Umaga neke Švajcarce koji su nas ubedjivali da će u Jugi uskoro biti rata, a ja sam im bezobrazno odbrusio da im CIA puni glavu glupostima...

    Mlados'-ludos'!

    ОдговориИзбриши
  3. U onom predhodnom postu kada sam rekla da volim da se isključim od sve "elektrike" na neodređeno vreme baš sam mislila na letovanje na nekoj plaži u šatoru, bez tv, telefona, kompa...ma bez igde ičega. Samo more, pesak, sunce i plavo nebo. Uh... :)))

    Radila si najlepši posao na svetu, zavidim ti. :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Divno tužan i veseo post istovremeno, nekako se uvek rastužim kad pomislim koliko njih nije osetilo to kad od napetosti nije postojalo ni N i kako smo se tamo nalazili, ja imam tu sreću da sam polu Dalmatinka i još veću sreću da danas imam prijatelje sa svih strana koji su ostali isti, razasuti po svetu ali izmedju nas ne postoji N, ni danas...

    ОдговориИзбриши
  5. Dobro došla, Mahlat!
    Zaista je tužno što nove generacije nisu osetile kako je to kad ne postoji ni N od napetosti. Ipak, miriše mi da će biti bolje, mnogo bolje. Ako ne za nas, onda sigurno za njih.

    ОдговориИзбриши
  6. Milko, entuzijam me uvek drži, nekad zbog njega delujem kao budala, ali meni je baš lepo.
    Miodraže, i ja sam imala slične "ispade", dobro znam kako to izgleda.
    Charolija, upravo sam na to mislila. A vodički posao je lep kad svuda možeš da odeš bez ikakve brige, po celom svetu da se šećkaš (i još ti plate). Sada nažalost više nije tako.

    ОдговориИзбриши
  7. Pošalji mi mail na koji da ti pošaljem pozivnicu da (ako hoćeš) miniraš onaj T. projekat...

    ОдговориИзбриши
  8. Mejl je: hesper@sbb.rs, piši mi ako hoćeš, ali ništa neću da miniram.
    Jesam temperamentna, ali nisam destruktivna, čak ni kad je T. u pitanju.

    ОдговориИзбриши
  9. I sada imam N,razasuti ali imam, samo patim za onima koji u nevid odose.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман19. јул 2013. 07:31

    xayѕs judwa mxkt lzft lpqxl.

    Fееl freе to surf tο my hоmeρagе -
    КYOCΕRA LASERSKI TONЕRΙ (http://www.tvoj-toner.com/)

    ОдговориИзбриши