среда, 2. април 2014.

Poznati zato što su - poznati

Iznenađena sam kad se neko od mojih prijatelja iznenadi (ma, šta iznenadi - šokira se!) kad ne znam neke osobe koje su "poznate". Smatram sebe dobro obaveštenom - čitam novine, gledam TV, razgovaram s ljudima, nešto me više nešto manje interesuje, ali i kad me ne interesuje uopšte, bar znam gde da smestim ono što mi je nepoznato, znam bar u koju fioku to da odložim. Ne znam niti jednu jedinu pesmu Džastina Timberlejka, ali znam da je pevač, pa ću ga "rasporediti" dvojako - i u pevače i u glumce. To, da je glumac, to već znam, gledala sam dva filma u kojima igra. E, sad, kakav je glumac, to je druga priča.

Znam i ko su Stanija i Soraja. Starlete, šta god to značilo. I jedna od njih je imala burnu romansu, u stilu raskidali-mirilise-verili-rastajali-opetmirili-unedogled, s nekim Filipom (kako sve znam!), ali šta je ta devojka još uradila u životu, osim što je namestila sise, stvarno mi nije jasno. I nije mi jasno zašto je ona poznata. Valjda je poznata zato što je - poznata. Ovaj Džastin Timberlejk, koliko god da je bledunjav, neubedljiv... bar je radio nešto. Šta je gđica Stanija radila, van svog privatnog života... to valjda niko i ne zna. Nije važno. Ima slikâ s njom gde su grudi, naravno, u prvom planu, ali malo razmaknute iako onako baš cementne, kako i treba. Za slikanje.

Seka Aleksić bar zna da peva, mada su tekstovi sačuvajmebože, a izgled neću ni da komentarišem. Pevačica je, pobogu, šta me se tiče da l' posećuje teretanu i da l' trenira boks ili ne trenira. Pogotovo me boli uvo u šta joj je obučen pas. Ili ima dva? Ceca - isti slučaj, samo bez pasa, ali sa sisama. Ko voli, nek sluša. Ima dovoljno mesta za sve nas. Za njih dve "kolaj rabota" što kažu moji Vranjanci, one imaju neko zanimanje. "Kolaj rabota" i za sve ostale koji imaju neku profesiju i plivaju u njoj, kako god da plivaju.

Ali mi nisu jasne ove pojave "poznatih", a niko ne zna zbog čega su poznati. Tako mi se jedan "prijatelj" pohvalio kako je u Americi upoznao izvesnu gospođicu, rekao mi je njeno puno ime i prezime... i očekivao od mene neku reakciju. Stvarno, ko je to? "Kako ne znaš? Bila je u 'Velikom bratu'!" Iz "Velikog brata" poznat mi je samo prvi pobednik i tragedija koja se nekoliko godina kasnije desila drugim učesnicima. Ne znam, čoveče, ni ove "poznate" iz "Velikog brata" (uglavnom su to oni s izdisajem karijere, pa da je malo ožive očajnički podsećaju javnost na svoju malenkost učestvovanjem u ovakvim bezvezarijama), a tek kako ne znam nepoznate koji misle da će ulaženjem u "izlaganje sebe na izvol'te" da postanu poznati... Hajde, pomislim ja, da se malo raspitam, možda sam propustila nešto, možda devojka zaslužuje pažnju. I saznam sledeće - prva se skinula (bila kao malo pripita), seksepilno jela bananu (!), davala savete iz mazanja kreme po licu... i svima koje sam pitala o njoj jer su gledali i pokušali da se sete te sezone VB - nije bila simpatična. Nekima "seljančica", nekima "drocla", nekima "licemerna", nekima "sve bi dala da postane poznata", nekima "sisata a bez dupeta"... Iznerviram se - ma, šta se to mene tiče? Šta sam propustila?  Šta sam dobila ovim saznanjem? Da je bar bilo zabavno... a bilo je otužno. I bila sam gadna sebi - kao da sam gvirila nekome kroz ključaonicu, ne shvatajući da se to očekuje od mene, a onda mi se spočitava što to radim.

Ipak, iskustvo istraživanja "ko je ta nepoznata poznata devojka" donelo mi je prosvetljenje kako to u stvari funkcioniše kod nas. Velike sise - neophodne; manji ili veći "slučajan" gaf - obavezan; nasmejano lice - poželjno; profesija - nevažna, može i bez nje; "stav", u stvari nadrnditis manjeg ili većeg stepena - poželjan; rivalitet i "pljuvanje" s rivalom/kom - poželjni... Sve to čini da "trajete", ali je kičma svega da se dovoljno često pojavljuju vaše fotke gde god je moguće - u novinama, na netu, TV... Postajete poznati zato što ste... pa, poznati. I onda možete da dozvolite sebi i ovakvu izjavu: "Privatni život držim daleko od očiju javnosti." Čoveče!!!

12 коментара:

  1. "Seka Aleksić bar zna da peva, mada su tekstovi sačuvajmebože"

    grešiš, "crno i zlatno" je jedan od najboljih tekstova u poslednjih ~ 15 godina. tad je seka mnogo obećavala, ali onda je okrenula ploču i nikad više nije bila toliko zanimljiva... sve je to lepo opisano u knjizi miše đurkovića "slika, zvuk i moć" str. 299 http://www.misadjurkovic.info/wp-content/uploads/2011/11/Slika-zvuk-i-moc.pdf

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se drugarici Seki - ne poznajem dovoljno opus, a usudila sam se da tumačim. Uostalom, poznate su mi samo pesme s kafanskog repertoara, a tu pesmu retko ili nikako ne pevaju u kafani.

      Ipak, poenta je pogođena - mislim da je pogrešno nekog poput Seke svrstavati u isti koš sa Stanijom, Sorajom, Kim Kardašijan...

      Избриши
    2. evo, mislim da vrlo lako prolazi i "na suvo", sve je u slikama:

      Ne moras da budes lep
      da bi za mene bio pravi
      ne moras da budes moj
      svejedno bih te ukrala

      Umetnik u ljubavi
      ako si onda mi se javi
      da po meni slikas ti
      pejsaze golim rukama

      Pomesaj ove noci crnu i zlatnu
      po mojoj kozi slikaj kao po platnu
      diraj me usnama po telu i vratu
      pa onda stavi me u ram
      da znam da tebi pripadam

      Ne moras da budes jak
      ne treba ti brdo para
      ne moras da budes fin
      da bih te kuci vodila

      Dovoljno je da si tu
      kada mi treba malo zara
      naslikaj me ponovo
      pa makar bila kopija

      text: dragan brajović braja (meni ovako antipatičan lik, ali svejedno profi glava)

      Избриши
    3. Ma tekst je nadmasio i Aleksu Santica i Lazu Kostica!

      Избриши
    4. Ana, nije reč o tome, niti iko od njih očekuje da budu "klasici". Ali, svakako, tekst je dobar, a kad ga uporedim s mnogim "visokoumnim" tekstovima na koje mnogi seku vene (nije bitno da li je u pitanju rok ili folk) - treba mu dati medalju. Što kaže maare za Seku - "onda je okrenula ploču i nikad više nije bila toliko zanimljiva". Ovo je pesma od pre petnaestak godina.

      Niko nema etiketu "prihvatljiv" ili "neprihvatljiv" kao takav. Mora da radi nešto, da se dokazuje... a ne samo da se slika i pokazuje ogoljenu intimu.

      U tom smislu, Seka zaslužuje sve pohvale kad se uporedi s nekim drugim "pevačicama" (nije bitno da li je u pitanju rok ili folk), "voditeljkama"... a da ne pominjem starlete. Za sve ima mesta, osim za "šuplje-prazno" varijantu.

      Избриши
    5. crno i zlatno jeste narodnjački klasik, a ovo poređenje s lazom i aleksom je otprilike kao kad bih se sad sav u čudu zapitao zašto muškarci više ne nose opanke a žene suknje do poda i šta to oni rade na krevetu u mraku a nisu u braku...

      Избриши
  2. Slažem se sa tezama u tekstu, ali, ako pogledamo, za većinu ljudi, počev od Endija Vorhola koja je uneo ideju o plagijatu kao umetničkom delu, može se postaviti pitanje - čime se ti ljudi bave i po čemu su poznati. Poznat po poznatosti je umetnost po sebi, samo što je odavno prestala da bude provokacija mejnstrim i klasičnoj umetnosti i postala samoj sebi svrha. U tom smislu naši domaći poznati nepoznati su samo žrtve te estradizacije straha od anonimnosti. Smatram da je reč o neobičnom, tragičnom poravnavanju terora nad ljudima da prate ove kreature, ali i biznisa nad tim kreaturama da čine koješta da bi ostali u orbiti medijske pažnje.

    ОдговориИзбриши
  3. Sad mi nešto pade na pamet... U čemu je razlika između filozofa koji gostuje u "talk-show" emisiji, i "lica sa duplerice"?

    Svako se razmeće onim što ima.

    Da, naravno - i ovaj komentar možemo da dodamo na taj spisak...

    ОдговориИзбриши
  4. Neću biti poznat ;)
    https://www.youtube.com/watch?v=2marPOMgt3w

    ОдговориИзбриши