субота, 15. јун 2013.

Seks i grad

Serija koju smo često skraćeno zvali "Seks" toliko je bila popularna kod nas da nema javnog glasila koje nije objavilo kako je prošlo tačno 15 godina od emitovanja prve epizode. Pored "Mućki", verovatno je i najviše reprizirana od svih stranih serija. Poslednji put bila je na HRT, čini mi se na HRT 2, pa čak i oni koji ništa hrvatsko više niti gledaju niti slušaju, ako su voleli seriju, ponovo su je otpratili. Dođe tako moja sestra kod mene, malo kasni, u letu hvata daljinski, pa drhtavim rukama, sva užurbana, okreće kanale: "Gde ti je HRT? HRT 2? Hajde, brže..." Dok je trajala epizoda, u nekoliko navrata, zajedno s glumicama izgovarala je replike. Nije da nisam bila fan i da nisam gledala seriju nekoliko puta, ali baš da sve znam u detalje... dotle ipak nisam doterala. Ali zato ima nekoliko scena koje ću pamtiti do kraja života, kao što ima nekoliko i iz "Alana Forda", "Mućki", "Alo, alo"...

Omiljene su mi kad lekar pita Samantu koliko je imala ljubavnika, a ona ga gleda i ćuti, ćuti... pa je lekar opet pita hoće li mu odgovoriti, a ona će na to: "Sačekajte, još brojim." Ili scena kad Miranda na medenom mesecu beži od Stivena da telefonira Keri, zamorena seksom... popeo joj se na glavu. Ili kad Keri shvata da je ceo život trošila samo na cipele, a sad joj je u pitanju životni prostor, i užasnuta je "što bi ceo život mogla da strpa u kutiju za cipele". Ili kad Šarlot, iako počinje da živi u bajci, bar onako kako je ona zamišlja, ipak ne može da odoli testosteronskim čarima baštovanovog tela.

Ima mnogo scena koje će ostati u sećanju ne samo zato što su zanimljive već i zato što verno odražavaju stvarne situacije. Da, dragi muškarci, ovako razmišljaju žene, mada o tome glasno ne govore. Bar ne pred vama. Zamenljivi ste, svakako. I važni ste, ali niste najvažniji. Kad se skupe bliske drugarice, naravno da pričaju o seksu i naravno da su jedne pred drugima savršeno slobodne. Da, imaju i empatiju prema drugaricama... I solidarne su kad su prave... I, kako Samanta kaže u seriji: "Muškarci su za seks, žene su za druženje."

Kako god da neko shvata temu "Seksa i grada", ne može se poreći da makar delom nije oda ženskom drugarstvu. Onako kako sam ja doživela seriju, ona je - samo to. Uzgred se dešava i potraga za ljubavlju, uzgred je opisan život samostalne devojke na pragu četrdesete u velikom gradu (interesantno, ruski prevod serije je "Seks u velikom gradu"), uzgred su sve seksualne maštarije, egzibicije i razočaranja koje junakinje doživljavaju... sve je to samo dekor, lepak koji drži delove priče o ženskom drugarstvu. A šlag je garderoba koju nose, cipele - neizostavna divna obuća, kadrovi u kojima je Njujork predivan grad, kafići u kojima sede, kosmopolitan koji piju, lamentiranje nad pitanjem da li je Pravi Zverka ili Ejdan... Sve je to nadgradnja. Da li da ponovim još jednom - glavno je žensko drugarstvo.

Zato je serija i mogla da bude toliko popularna i da se s junakinjama identifikuju devojke i žene na svim meridijanima. Teško da ćete u Srbiji upoznati kolumnistkinju koja od pisanja jednom nedeljno može da živi kao Keri Bredšo, ili advokaticu poput Mirande, ili, još čudnije, ženu poput Samante koja radi u PR agenciji i ima iskrene drugarice, a skoro da je domen fantastike neka poput Šarlot koja od rada u muzeju gaji životni stil fensi devojke. Zamislite srpsku kolumnistkinju. Onoliki broj cipela može da ima samo ako umesto kolumni piše promo-tekstove za fabrike obuće, pa joj oni iz zahvalnosti poklanjaju sve novo iz kolekcije, međutim, tu neće biti ni lobutinki ni manolo blanik cipela... Miranda bi u našoj verziji bila devojka koja dolazi kući sva smoždena s posla i ni na kraj pameti joj ne pada ne samo seks nego ni priča o seksu jer radi na slučajevima silovanja, porodičnog nasilja... Za nju bi odmor bio da s drugaricama priča na primer o receptima. Ili da ne priča uopšte, još bolje. Samanta ne bi imala vremena, verovatno ni volje, da sedi s drugaricama jer je non-stop na nekim događajima, pardon - "iventima", na kojima se svima smeška i posle toliko vremena i nema više prave prijatelje jer im uvek pretpostavlja one s kojima mora, htela ne htela, da bude u dobrim odnosima - nikad se ne zna za šta će joj ko biti potreban. A Šarlot? Ona bi jedva sastavljala kraj s krajem, ta nijednu kafu ne bi imala da plati kad izađe s drugaricama, a kamoli da jede po restoranima...

Ako sve to zanemarimo, da na primer zamislimo kako taj životni stil mogu sebi da priušte i naše devojke (valjda se zato kaže "kao na filmu"), a da nisu sponzoruše, onda možemo da se identifikujemo s njima u potpunosti. Jer, ono što je najvažnije, njihova percepcija života kao takvog, životnih vrednosti i potrage za ljubavlju, savršeno je bliska svakoj našoj devojci ili ženi. Kao što je bliska i Tajlanđanki, i Kanađanki, i Moldavki, i Bušmanki... i bilo kom ženskom stvoru na planeti Zemlji. Dok će Samanta imati seks s vlasnikom lanca hotela u jednom od njegovih objekata, dotle će "naša" imati isti takav seks s vlasnikom STR "Kasandra", u magacinskom delu. Ako bude imala sreće, ljubavnik Radiša imaće tamo neko kanabe, mada, ako je seks dobar, ništa ne smetaju ni džakovi s krompirom. Ali, šta je poenta? Naravno, da će o tom iskustvu prodiskutovati s drugaricama i da će se na istom mestu u priči smejati, mada nisu imale isto mesto za seks, ali... seks je bio isti - Hajat ili magacin Kasandre, ma... to su tek nijanse... Seks je samo povod, bitna je diskusija s drugaricama, komentari...

Toliku popularnost mnogi su pokušali da kopiraju, pa je na primer u Engleskoj napravljena serija o modnoj urednici koja se ubibože oblači, ima dozlaboga nesređen život, u potrazi je za ljubavlju... i njenoj ekipi drugarica. Naš pokušaj imitiranja bila je izuzetno neuspešna serija "Lisice" - potpuni promašaj, mada su autori verovatno mislili da su "skinuli" ključne elemente "Seksa" - četiri drugarice, četiri modela ženskih stvorenja, i... samo se priča o seksu. Zašto je serija bila toliko negledljiva? Pa, izostao je ključni momenat - drugarstvo, tačnije žensko drugarstvo. Sve je bilo hladno, a poruka svake epizode je bila "kako smo mi napredne", pa sam se osećala pomalo kao posle kritike "partijskog rukovodioca" da nisam još uvek ideološki spremna da stupim u partiju... koju god, koja je tad najaktuelnija kao najnaprednija. Engleska serija je pak imala elemente tog drugarstva, zato je i bila uspešnija, ali... autori su se trudili da parodiraju "Seks i grad", pa su se malo više zaneli. Toliko nezadovoljnih žena na jednom mestu stvarno je previše. Nezadovoljnih klimakteričnih žena... još gore. Posle svake epizode imala sam utisak kao da sam na grupnoj terapiji, mada je bilo duhovito, ali - svaki lek u prevelikoj količini postaje otrov.

I opet ostaje "Seks i grad" kao najtopliji, najživotniji, najrealniji... serijal o ženama i njihovim mislićima (ako se sklone naslage glamura za nas, a običnog potrošačkog društva za "njih"). Ako bude novih repriza, da li ću ih gledati? Pa, neću žuriti da se nacrtam ispred TV-a, ali ako me daljinac odvede do kanala na kojem se prikazuje, sigurno ću sedeti kao prikovana... iako znam šta će se desiti na kraju... iako sam sve gledala ko zna koliko puta...

10 коментара:

  1. Ja mislim da je serija zamajavanje javnosti i potpuno van realnosti cak i kada je New York u pitanju. Bajkovito, bajkovito, toliko da se Amerke napale i misle da je zaista tako. Niti ima tlliko iskrenosti, bilo gde i bilo kada, niti ima vremena da se tolika verbalna paznja posveti pukom seksu. Zato seks i propada. Zato sada ni grudi ne smeju da se vide u stampi, a nekada... to su bila iskrenija vremena. Mislim da svi vise volimo da zivimo u fikcijama. I mislim da zene koje uz kaficu prepicavaju svoje krevetske zgode imaju gomilu problema. Sve je postalo ogoljeno, razotkriveno, dozvoljeno, pa sad mladi imaju ogromne frustracije jer je seks na izvolte, a njegove cari vivsecirane. Razmislite, da li sam u pravu! Mozda ipak ponesto treba sacuvati za sebe i svoju vezu i intimu, pa zato vagina i jeste skrivena!

    Pozdrav i svako dobro! Maja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, dobro došla!

      Po mom mišljenju, šoping je na primer bajkovit, bar nama (ali ne tako davno, i mi smo tako kupovale) i još neke sitnice, ali mi je sve ostalo vrlo realno.

      Moj najstariji sin takođe ne voli ovu seriju, ali oni koji je vole, stvarno je vole.

      Ipak se mora priznati da je svojevrstan fenomen i da je imala globalni uspeh. Uostalom, ovo je prva serija u kojoj su žene preuzele ulogu muškaraca - da o seksu pričaju otvoreno i da nisu "ludo zaljubljene" i inferiorne.

      Избриши
    2. Mi cemo, hteli to ili ne, morati da ucinimo reciklazu sopstvenog zivota, ukljucujuci tu i famozni soping, pa i seks. Tako, kad sagledate sopstevu gajbu, stan, kucu, kolibu, sobu i vidite sta zaista imate i sta vam zaista treba, mozda sagledate i mesto seksa, prijatelja, zene i sve skrajnutijeg muskarca. Ovo govorim odavno, od monodrame Strah od letenja u interpretaciji Rade Djuricin na mom fakultetu. Jadni muskarci, vazda i uvek. Zene su ih zeznule, sutnuvsi tako same sebe u zadnjicu, alal zenama kombajn. Ja nisam za to. Kad se recikliramo, mozda i progledamo i vidimo zaista s kim kafu pijemo, akome se otvaramo.

      Jos jedan pozdrav, Maja

      Избриши
  2. Mogu da razumem da se nekome sviđa ta serija, međutim porediti je sa vrhunskim humorom iz Mućki je ipak malo bezveze :)
    Kapiram ljude, odnosno žene i devojke kojima se sviđa ta serija. One tu vide nešto urbano i novo,a to je način na koji se inače propaganda (u ovom slučaju liberalna) najbolje lepi za konzumenta. Pošto je naše društvo potrošačko, onda se samo bira artikal: "Sex i grad" ili "Kasandra".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U ovom postu humor u "Mućkama" i "Seksu i gradu" uopšte nije poređen, već samo da su to toliko uspešne serije, da se neke epizode pamte za ceo život.

      Dopadanje je čisto subjektivna kategorija, ali... ova serija daje materijal i za istraživanja, ne samo zbog popularnosti koju je postigla već i zbog uticaja koji ima.

      Избриши
  3. Ja sam iskreni fan ove serije, gledala sam je nebrojeno puta, i znam skoro svaku repliku napamet. Povremeno sa drugaricama poredim momente iz nasih licnih zivota sa scenama iz "Seksa i grada", jer smo zaista imale priliku da dozivimo mnoge od opisanih situacija (pri tom, ne govorim o samom seksu, koliko o meni sve neshvatljivijim musko-zenskim odnosima).
    Imala sam prilike da pricam i sa mnogim ljudima koji nisu raspameceni serijom kao ja. Moj utisak je da su oni ubedjeni da su situacije u seriji preterane i nebulozne, pa ne mogu da se poistovete ni sa jednom od cetiri protagonistkinje. Rekla bih da su imali srece, ako nisu doziveli ni jednu od situacija iz serije. Moje i iskustva nekih od mojih drugarica su drugacija, i predstavljaju potvrdu vecine prica iz serije. Musko - zenski odnosi jesu cesto komplikovani, nedefinisani ili pak neuskladjeni, i to jeste realnost, a ne samo fikcija na ekranu.
    Da nisam imala dobre drugarice sa kojima bih podelila svoja losa (ponekad i dobra) iskustva, mislim da bih poludela do sada. One su bile uvek tu da me saslusaju, posavetuju, ili da me podsete da nisam jedina kojoj se desavaju sra*a u ljubavi.
    Zato se slazem s Vama - serija jeste sama po sebi fenomen, i ujedno oda prijateljstvu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to i jeste suština - drugarstvo. Sad, što pričaju o seksu, to je zanimljivije nego o receptima ili sređivanju kuće... ali je bitno da razmenjuju iskustva i da su sasvim slobodne - kažu baš ono što misle bez propuštanja kroz filtere društvenih normi.

      Избриши
  4. Kao i u svakom celuloidnom ostvarenju, i ovde ima malko preterivanja, ulepšavanja, stvarnosti, grada, ljudi, garderobe, svejedno, ali je činjenica da je serija pitka i da se lako gleda.I kad si skoncetrisan, i kad ti brige ili umor ne daju da se usredsrediš na dogadjanja na ekranu. I kad si lepo raspoložen i, još i više, kad ti nije ni do čega sem do suza.
    Zašto naši autori ne umeju da proberu priču, autentičnu a svetsku, koja bi držala pašnju kao ova - već jue drugo pitanje. Od Otvorenih vrata, serije koja i nema neke veze s pomenutom, ne videsmo pitko štivo za gledanje.
    A glavna tvoja teza, s kojom se slažem apsolutno, ona o drugarstvu, navede me na pitanje - kad idemo na kafu...

    ОдговориИзбриши
  5. Novi tekst na nasem blogu na temu Sex and the city. Uzivajte! :)

    http://dopelifestylealert.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши