субота, 18. јун 2011.

Mudar je onaj ko ima muda

Dok žena može da misli na sto stvari odjednom, muškarac može samo na jednu. I žena može da radi nekoliko stvari istovremeno, dok muškarac može samo jednu. Naučno je dokazano! Jednostavno, muški i ženski mozak se razlikuju, a očigledno da u logici veliku ulogu imaju i hormoni. Pobornici teze da su muškarci pametniji, obrazlažu to baš na osnovu ovakvih primera - koncentracija na jednu stvar daje dobre rezultate. Po tome ispada da je ženska pamet plitka i rasplinuta i da ne daje dobre rezultate.
Hmmm... mislim da je upravo obrnuto. Odgovorno tvrdim da su žene mnoooogo pametnije! Generalno pametnije, kao rod, mada i među njima ima ćuskija, kao što i među pripadnicima jačeg pola može da se probere po neki pametan primerak.
Moju čukunbabu s mamine strane čukundeda trgovac stalno je vodio sa sobom na put jer mu je bila - prevodilac i finansijski savetnik. U ta stara vremena trgovačka posla vodila su Vranjance u Istanbul i Solun, a čukunbaba je znala i grčki i turski, čak je naučila i arapska slova, pa je jednom s mužem išla i u Egipat. Kad su se tek venčali i onako zaljubljeni nisu mogli da se razdvoje, čukundeda je poveo sa sobom na put. U to vreme na putu su se trgovci zadržavali od šest meseci do dve godine, ponekad i duže ako ih strpaju u karantin. Čukundeda je izračunao da ne može toliko da izdrži bez voljene pa joj je stavio fes, obukao je kao muško i vodio sa sobom kao posilnog kud god da ide. Delili su istu sobu na konacima, to nije bilo čudno u Turskoj - da se muškarci vole. Ali, čukunbaba je na tim putovanjima upijala sva znanja do kojih je mogla da dođe, pa je grčki naučila kao da je prava Grkinja posle prvog putovanja, a i turski je usledio odmah potom. I opismenila se sasvim sama. Čitala je i prevodila mužu sve što ga je zanimalo. Kad je počela da rađa decu, malo je "oladila" s putovanjima.
Rađala je decu, brinula o njima, sređivala mužu finansije, poslovala po kući, kad ga poduže nema cepala je drva za ogrev kao i svaki muškarac, popravljala grede na plafonu, kuvala, prala, spremala slave, plela, heklala, tkala, razgovarala s komšinicama... često sve to zajedno u isto vreme. A čukundeda je pravio decu, ali kad ih je pravio nije bio u stanju ni na šta drugo da misli; pušio nargile s prijateljima i pored toga nije bio u stanju ništa drugo da radi; putovao i pravio pare; a kad bi bio u Vranju povlačio se svako popodne u svoju sobu da se malo odmori i sredi misli. Čukunbabine misli su, pretpostavljam, uvek bile sređene jer nije imala vremena da se odmara i misli da li su joj misli sređene.
Nije ona bila nikakav izuzetak, žene tog doba bile su i muško i žensko istovremeno, ali su javno ispoljavale samo žensku stranu po sistemu - žao mi ga, nek i on malo deluje kao jači pol. Kako ono beše... pametniji popušta? Žene u Vranju važe za krotke, tako ih vaspitavaju, mada verovatno svaka može da pojede muža za doručak.
Moja majka, vaspitana u tom duhu, pogotovo što je živela u porodici u kojoj je bila jedina ćerka sa sedmoricom braće, udaje se za mog oca i dolazi u Kragujevac. Kakav šok! Šumadinke su sasvim nešto drugo od Vranjanki. Pričala mi je da je bila zapanjena što žene pričaju više od muškaraca, što ih prekidaju kad govore i što se ponašaju kao da su hajduci - muške žene. Kad je o tome pričala s prijateljicama Šumadinkama, rekle su joj da je to najverovatnije zato jer žene rade barabar s muškarcima, A moja Mira će na to: "Pa u Vranju žene rade i više nego muškarci!" A onda će one da je to tako jer nema generacije bez udovica i siročadi pa o svemu same moraju da brinu, a moja Mira će i na to: "Pa i kod nas ostaje mnogo udovica - te jedan rat, te drugi, te Turci, te Bugari, te Nemci..." I na kraju obe strane zaključiše da su Šumadinci kurčevit narod, i muški i ženski. Ništa drugo nije im padalo na pamet kao razlog za toliku kulturološku razliku.
Sasvim je svejedno da li su Šumadinke, Vranjanke, Zimbabveanke... bitno je da žene rade sto stvari odjednom i sve postižu, brze su i efikasne, samo što neke puštaju muškarce da misle kako su neki faktor a druge ih postavljaju na mesto koje im po pravdi pripada, bez pardona. 
Kad smo renovirali stan, moj muž je crtao krevet koji je specijalno napravljen, kupio antikni luster i tu i tamo izigravao nadzornika radnika, a ja sam imala posla s vodoinstalaterom, građevincem i molerom. Zajedno smo sklanjali šut, pomerali stvari, davala sam im da jedu, kuvala kafe... a moja jača polovina je obilazila parohiju (od jedne kafane do druge, ne podnosi nered pa pobegao), posle toga se odmarala i sređivala misli i neprestano zvocala, zvocala... on bi sve to po kratkom postupku. Kratak postupak je da sve otera u pizdu lepu materinu ili da sam sve uradi. A mogao bi jer ima dara, slikari su prilično spretni "u ruke". Međutim, ima teniski lakat, jadničak. A i ne može da se bavi takvim trivijalnostima, pogotovo sad kad je ovakva kriza u svetu. Mora on sve to da isprati, porazmisli, prodiskutuje s prijateljima koji kao i on obilaze parohiju i sređuju misli.
Još je ovaj moj i dobar - brine kako izgledam i sitnicama mi pokazuje koliko sam mu važna. Uzme usnu harmoniku pa mi svira dok perem sudove ili peglam. Doduše, uputi mi i: "Ženo, skini gaće da ti nešto kažem." Još jedna potvrda da je muški mozak u maloj glavi, ispod pojasa.
I na sve to još mi prebacuje: "Ne znaš da živiš, opusti se." Dobro, od sutra se opuštam - odmaram se i sređujem misli, bavim se svetskom politikom, razgovaram telefonom i ne radim ništa uz to... a ručak, prašina, veš, deca... nek čekaju. Neću više da budem glupa žena, postajem pametan muškarac.
Muda je svaka žena u Srbiji poodavno dobila, nisam ni ja nikakav izuzetak, pa da vidimo da li je pridev mudar izveden od imenice - muda. Rekoše naučnici da i pamet ima veze s hormonima.

12 коментара:

  1. Kapa dole za muškarca koji ovako nešto napiše! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Joj što volim žene sa mudima. :) Ali i muškarce sa istim. ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Jedino i postujem politiku "imati muda".

    ОдговориИзбриши
  4. Miljo tako si dobro razradila poreklo reči mudar, kao za etimološki rečnik.
    Respect!

    ОдговориИзбриши
  5. A gde je moj komentar. Lepo sam ga odradila, po pravilima i bio je tu a sada ga nema?
    Rekoh nešto u stilu da si post odradila kao odrednicu za etimološki rečnik, odrednica - mudar.
    Respect!

    ОдговориИзбриши
  6. electra, sestro, ti si svakako u grupi mudrih i "mudrih". :)

    Amarilis, stvarno ne znam šta se dešava. Znaš da ja nikad ne brišem komentare. I drugi su mi se žalili da imaju problema s ostavljanjem komentara. Komp i ja... to je jedna vrlo, vrlo komplikovana ljubavna veza. Sad mi On tera inat.

    ОдговориИзбриши
  7. more, ta se ženska pamet zove lukavost :D šalim se, ja sam za to da su žene najjači likovi na svetu! samo da su dalje od mene :D

    ОдговориИзбриши
  8. More, lukavost je kad žena ne radi ništa, na primer sponzoruša, a ove "moje" su kao tovarni konji.

    ОдговориИзбриши
  9. Možeš li samo zamisliti mene Kraljevčanku udatu za čistokrvnog Vranjanca... za malo? Do sada bi me sigurno ubio. :)))) Tako da apsolutno razumem čuđenje tvoje majke kad je došla u Šumadiju. Trenutno sam i muško i žensko u kući, i kuvarica i majstor, i mama i tata, i "trgovac" i finansijski savetnik, samo još Turski da progovorim :) ... istina je da dragi tamo radi ko crnac, ali sam sigurna da ne bi sastavio sedam dana na mom mestu. Ne zato što nije sposoban, već jednostavno zato što je muško. ;) Svaka ti je zlatna, za život jednostavno trebaju "muda", pa ma kog pola bili. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Charolija, ti si tipičan predstavnik žene s mudima - dokazuješ to svakog dana i svakim postupkom. :) Ličiš na ovu moju čukunbabu, nema šta.

    ОдговориИзбриши