субота, 19. новембар 2011.

Podočnjake i bore zaradila sam velikim trudom

Danas je maltene nepristojno da budeš mator! Na sve strane samo neka mlada lica, i na bilbordima, i na televiziji, i na šalterima, i na poslu... Svi se bore protiv starosti, u stvari - niko ne želi da izgleda staro. Plastični hirurzi, pogotovo oni što ugrađuju filere, botoks, peglaju bore, zatežu lice... namlatiše se para. Pa onda neka podmlađivanja kiseonikom, kreme s retinolom... Ako ste mislili da sve te tretmane koriste samo žene, u grdnoj ste zabludi. Pouzdano znam da su i muškarci zahvaćeni ovim trendom, mada bi možda bilo primerenije nazvati ga histerijom.

Da se razumemo - niko ne želi da bude star, jadan, nemoćan, da mu klecaju kolena i drhte ruke, da nema zube ili škljoca protezom. Međutim, ovo je jedno veeeliko međutim, da li je baš toliko strašno ako čovek ima bore smejalice, podvaljčić, trbuščić, podočnjake? Koliko je samo vremena i truda uloženo da se dobiju, a sad ih treba ukloniti kao nepoželjne svedoke protoka vremena! Mnogo sam uložila u te svoje podočnjake da bih ih se tako lako odrekla. Stvarno! Još kao studentkinja, danju sam bila mama, a noću štreber i - zaradila sam pristojne podočnjake, ponekad i tamne. A tek bore? I za njih sam se zalagala udarnički. U stomak sam uložila manje, mada sam se trudila iz petnih žila. U sledećem životu idem na popravni, neću više da budem "ni manja žena ni veći želudac", već "i od vode se gojim".

Moja majka uvek se čudila glumicama koje se "ispeglaju" do neprepoznavanja. A kad je na otvaranju Olimpijade u Sarajevu videla Kirka Daglasa koji je izgledao kao crtani film, danima je kukala: "Što mu neko ne kaže da je postao karikatura? Jadan čovek, možda je skroz izlapeo." Jednom smo zajedno gledale emisiju u kojoj Sofija Loren (skoro pa njena vršnjakinja) fantastično izgleda, pa je voditelj, između ostalog, pita i čemu duguje mladolik izgled, na šta ona odgovara: "Tajna je u belom luku." Tu moja Mira ustane, vidno iznervirana: "Šta priča ova žena?! Toliko sam belog luka pojela u životu da bi trebalo da izgledam kao da mi je 16, a vidi na šta ličim! Pazi, molim te - beli luk! Ma nemoj!" To je inače jedina glumica kojoj nije zamerala što ima velike grudi, jer njoj "nekako stoje". A inače su joj pojam lepote bile sve neke javne ličnosti koje su bile sve suprotno od nje: Odri Hepbern, Grejs Keli, Džejn Birkin... Za Liz Tejlor je govorila: "Koliko bi bila lepša da nema ovolike sise... Ima mnogo lepe oči."

Ja inače volim velike grudi, opet po analogiji da voliš sve ono što nemaš. Ali, kad sam uživo videla Cecu Ražnatović, bilo mi je mnogo žao - setila sam se maminog komentara o Kirku Daglasu. To su tolike sise, da izgledaju kao naduvani baloni, s potencijalnom pretnjom da se otrgnu kontroli. Pitala sam se gde bi trebalo da se bocne pa da se ispumpa. A butine su joj kao tanušna ruka normalne osobe! Kako li ova žena održava ravnotežu? Ipak je očigledno održava. Ona stvarno izgleda kao karikatura, da se čovak isprepada. Suprotan primer je jedna saradnica novina u kojima radim. Upoznala sam se sa ženom - mlada, lepa, sveža kao božićno jutro. A onda je poslala fotografiju koju treba da objavimo. Katastrofa! Izgleda kao sponzoruša. Što se onoliko našminkala, jedva se prepoznaje?! U prirodi je mnogo, mnooogo lepša. I izgleda mlađe!

Ove godine punim 52 godine 25. novembra. Ne radujem se nešto posebno, euforiju sam ostavila za 60 godina. Bez ikakvog foliranja, stvarno jedva čekam da napunim 60! Zadovoljnija sam sad, sa 50, nego sa 40, mada mi je najlepše bilo od 36. do 39. godine. Sa 40 sam prvi put pomislila da sam matora i nije mi bilo pravo. Zaglēdala sam se svako jutro, stalno pronalazeći znakove starosti na licu. Podsetilo me na pubertetsko doba kad sam mislila da sam najružnija na svetu i imala 3.856 kompleksa, od toga što nemam metar i osamdeset, preko grudnjaka broj pet, do malih ušiju. Da, imala sam i kompleks malih ušiju, koji mi sad deluje smešno, a kad se samo setim koliko sam patila. U sedmom razredu sam na času šaputala drugu koji je odgovarao, a kad mi je profesor prišao, simulirajući da će mi uščupati uši, od kose nije mogao da mi pronađe to famozno uvo, pa je prokomentarisao: "Dete, je l' imaš ti uši?" Ništa strašno, samo što su me posle odrali od zajebancije. I tako sam ja, budala, stalno pokrivala uši, puštala kosurdaču i gurala je na lice. Sad kosu stalno držim iza ušiju, praktičnije je. A kad pogledam neke stare fotke, začudim se što mi vire samo oči.

U ovim godinama ozbiljnije me shvataju. Sad se pojavim kao gospođa i nema više onog očijukanja kao sa 20, 30, 40... ima, brajko, da me gledaš u oči ne zato što ćeš posle da mi kažeš kako su lepe, nego zato što si mi poklonio svu pažnju. Nije baš da mi ustaju u autobusu (nisu ni kad mi je stomak bio do zuba), ali ako stanem pored nekog deteta i malo se glasnije nakašljem, ustaje. Nisam badava bila profesor. Odmah se ova gospođa Milja uglavi da sedne, uzima naočare i otvara knjigu. Nemam više ni ona isprazna interesovanja kao ranije - da li šiške da teram na levo ili na desno, da li da obučem kraću ili dužu suknju... Šiške više nemam, a suknja je isključivo kraća. Ko misli da to nije primereno mojim godinama - nek se nosi. Meni se ovako dopada. Jedna koleginica, duplo mlađa od mene, jednom mi je rekla kako "baš i nije pristojno nositi kratko", na šta sam joj odgovorila da ne mora da me gleda, a trebalo je: "Nisam ti ja kriva što ti ne možeš da nosiš kratku suknju na te trupce od nogu." Mislila sam da to ne bi bilo pristojno, a u stvari je njen komentar bio nepristojan, plod čiste ljubomore. Nije baš da sam poludela pa nosim dubok dekolte, ali samo zato što tu nemam šta specijalno da pokažem. Noge me još dobro služe, i to je u redu.

Neke žene jednostavno - lepo stare. Iskustvo i proživljen, pun život (što kaže moj muž: "Pun paket! Voljena, volela, ima decu, radila, izlazila!") vidi im se na licu, a one i dalje zrače. Ima energije u njima, bilo da planiraju da ukisele kupus, podižu unuke ili se prijave za Mis baba. A ako i ne stare lepo, nema veze. Sitne korekcije su dopuštene, čak i poželjne, pod uslovom da ne menjaju lični opis. Ali ništa, baš ništa nije tužnije od žene koja se toliko "ispegla" da liči na jeftinu plastičnu masku, više ne može normalno ni da se smeje.

Legende za fotke:
1. Helen Miren (Elena Vasiljevna Mironova) - rođena 1945. Ako može da se naruči, ja bih da ovako izgledam sa 66!
2. Sofija Loren (dobar izgled zahvaljujući belom luku), snimala Pirellijev kalendar sa 73 godine(!) - rođena 1934.
3. Brižit Bardo - rođena 1934.
4. Lorin Bekol - na ovoj fotki joj je više od 50, a danas, u devetoj deceniji, i dalje glumi (rođena je 1924. godine)
5. Džuli Endrjuz - rođena 1935.
6. Karmen del Orefis - aktivna manekenka i u 80. godini! Svaka čast, sestro, mada svako jutro moraš da čupkaš malje na bradi. Ako je to sva muka, blago tebi!

16 коментара:

  1. ima ono kod dostojevskog, ne znam tačno gde možda u zlim dusima misao da samo one žene koje zadrže jasnoću misli/stava, tako nešto, ostanu lepe i kada ostare.

    a andrić je napisao da nema tužnijeg pogleda na svet od pogleda lepe žene.

    ja se plašim lepih ljudi, a posebno lepih žena. po nepisanom pravilu ta lepota krije strašne stvari. a nerviraju me oni koji se previše lickaju.

    ОдговориИзбриши
  2. Hmmm... tema za razmišljanje. Ima Gogolj priču Vij u kojoj je demon jedna prelepa devojka, savršeno lepa, od čije se lepote streseš. Kako je opisao, zaista ima nečeg jezivog u tome.
    I Milić barjaktar dobio je zlehudu sudbinu zaljubivši se u Ljeposavu, "čudo, ljudi, za đevojku kažu".
    Savršenstvo je đavolova rabota, zato mlada nosi gaće naopako na svadbi, dete pljuješ i govoriš mu: "U, al' si ružan!", i uopšte, kad god ti je dobro, kucaš u drvo uz "da ne čuje zlo". Indijanci u tkanju uvek ispuste jednu petlju ili je urade naopako, opet iz istih razloga - da ne bude savršeno.
    A ovi "koji se previše lickaju" ne moraju da se plaše da će ih "đavo uzeti pod svoje". :)

    ОдговориИзбриши
  3. Možda će da zvuči otrcano, ali samopouzdanje je lepo, isto kao i dobrota, smirenost, prikrivena (ili otvorena) strast.. I mnoge druge stvari koje se mogu pročitati sa lepog i produhovljenog lica.

    A ružni su glupost, pohlepa, praznina, kompleksi, nesreća... I mnogi drugi ožiljci koji se ne pokrivaju botoksom, ili kožom sa zadnjice. Odatle beše uzimaju nove obraze?

    ОдговориИзбриши
  4. detozine, i ja sam čula da obraze popunjavaju kožom sa zadnjice. :)
    Kad je žena potpuno nesređena i ne obraća pažnju na sebe, u mojoj Šumadiji kažu da "ne razlikuje lice od guzice". Izgleda da ipak tu ima neke istine (i kad je preterano "sređena"). :)

    ОдговориИзбриши
  5. Miljo, bićemo kao sestre rođene, kad dođemo u šezdesete :-) i ti i ja i naša starija posesetrima Helen Miren, i ja sam je odavno okačila kao primer za istu temu. Nije loše, meni se sviđa.
    Šalu na stranu, tema je ozbiljna, danas je sve roba pa i mi postajemo roba, bez obzira kakve se gluposti prodaju i nude kao ideali lepote.

    ОдговориИзбриши
  6. Amarilis, već smo u šezdesetima. :)
    Ali kad dođemo u sedamdesete... nas tri smo prva liga!

    ОдговориИзбриши
  7. I nisi neka, ne moraš da me podsećaš, svesna sam ja tih šezdesetih ali izgleda da se moja podsvest još bori :-). Da, to sam mislila - prva liga u sedamdesetim!

    ОдговориИзбриши
  8. Nekada su govorili da je lepota prolazna, sada po mnogima više nije, a ja mislim da jedino što je zaista lepo na čoveku, ženi je lepota duše, ništa više. Sve drugo je trt.

    ОдговориИзбриши
  9. Charolija, nije lepota prolazna, samo zavisi kojim se očima gleda. :)

    ОдговориИзбриши
  10. kad smo vec kod Dostojevskog rekao je i da ce ljepota spasiti svijet :))) steta pa ta unutarnja ljepota na koju je mislio uvijek nekako kliseizirano zvuci :)

    nego, neki dan sam vidjela silikonsku guzu. eh, pa to je bio spektakl s kojeg se nije mogao skinuti pogled hahaha. bilo mi je, ipak, iskreno zao nositeljke iste, pretuzno je da se zena moze tako unakaziti.

    ОдговориИзбриши
  11. fantasticna, sad ću da umrem od radoznalosti što ne vidim kakva je ta guza.

    ОдговориИзбриши
  12. "od toga što nemam metar i osamdeset"... Znaš, ja kad sa svojih 1,81 m pogledam dole, daleko mi zemlja, pa mi se zavrti u glavi... Tako da ja, opet, čeznem za nekih pristojnih 1,70 m, ni više, ni manje.

    U nekom trenutku sam želela malo da podignem grudi, al' to može i sa nekim dobrim grudnjakom, a od silnog plastificiranja koje srećemo na svakom koraku mi je zlo.

    Osim sede kose, još uvek "se dobro držim". Ipak, kad se na određen način nasmešim, obrazi mi se nekako smreškaju.

    U suštini mi je to simpatično.

    Najvažnije je biti mlad duhom i voditi računa o svom zdravlju (ja ne vodim, odma' da se razumemo).

    A tragovi života su važni. Ne znam koga žene zavaravaju plastikom, druge ili sebe?

    ОдговориИзбриши
  13. Nado, dobro došla!
    Kako ti zavidim na tim centimetrima! Znam da nije lepo biti zavidan, ali... jače je od mene.

    ОдговориИзбриши
  14. sjajan tekst, miljo. bas si mi ulepsala noc :)

    ОдговориИзбриши